Grilovaný lilek, který se následně marinuje v pikantní česnekovo-bylinkové marinádě s chilli je vynikajícím, bezlepkovým doplňkem každého antipasto talíře nebo úžasná příloha ke grilování. Tento lilek u nás v lednici už nemůže chybět, často si ho dáváme do těstovinových jídel, do zeleninového salátu nebo jen tak na chleba a máme z toho chutnou svačinu.

Před pár týdny jsme si pozvali přátelé a ugrilovali si maso. I když byl stůl plný různých dobrot od grilovaných až po různých dalších studených antipasto, jídlo o kterém všichni neustále mluvili, byl právě tento marinovaný lilek. Je to opravdu intenzivně ochucený lilek s čerstvým česnekem, citronem, bylinkami a chilli.

Recept na Marinovaný Lilek

Délka vyhotovení tohoto pokrmu trvá celkově maximálně 30 minut včetně přípravy.

Suroviny

  • Lilek
  • Extra panenský olivový olej
  • Čerstvá citronová šťáva
  • Bílý vinný ocet
  • Čerstvé stroužky česneku
  • Chilli vločky nebo čerstvé červené chilli (nebo chilli olej, jako jsme použili my)
  • Sušené oregano (další sušené bylinky jako tymián nebo petržel také fungují)
  • Sůl a černý pepř

Postup

Marinovaný Lilek: Jednoduchá lahůdka na každou příležitost
Obrázek: cooky.cz, Marinovaný lilek

1. Nakrájíme lilek na tenké plátky a potřeme je olivovým olejem.

2. Grilujeme na rozpálené grilovací pánvi, dokud nebudou měkké a zkaramelizované z obou stran.

3. Vložíme grilovaný lilek do velké sklenice nebo uzavíratelné nádoby.

4. V míse smícháme olivový olej, citronovou šťávu, drcený česnek, jemně nasekané chilli a sušené oregano se solí a pepřem, poté nalijeme na grilovaný lilek.

5. Uzavřeme sklenici nebo nádobu a necháme marinovat alespoň 6 hodin. Marinovaný lilek může v lednici zůstat po dobu 1-2 týdnů.

Nechte si chutnat.

Video recept na marinovaný lilek

cooky.cz – Grilovaný lilek marinovaný v pikantní směsi


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest