Grilovaný lilek, který se následně marinuje v pikantní česnekovo-bylinkové marinádě s chilli je vynikajícím, bezlepkovým doplňkem každého antipasto talíře nebo úžasná příloha ke grilování. Tento lilek u nás v lednici už nemůže chybět, často si ho dáváme do těstovinových jídel, do zeleninového salátu nebo jen tak na chleba a máme z toho chutnou svačinu.
Před pár týdny jsme si pozvali přátelé a ugrilovali si maso. I když byl stůl plný různých dobrot od grilovaných až po různých dalších studených antipasto, jídlo o kterém všichni neustále mluvili, byl právě tento marinovaný lilek. Je to opravdu intenzivně ochucený lilek s čerstvým česnekem, citronem, bylinkami a chilli.
Recept na Marinovaný Lilek
Délka vyhotovení tohoto pokrmu trvá celkově maximálně 30 minut včetně přípravy.
Suroviny
- Lilek
- Extra panenský olivový olej
- Čerstvá citronová šťáva
- Bílý vinný ocet
- Čerstvé stroužky česneku
- Chilli vločky nebo čerstvé červené chilli (nebo chilli olej, jako jsme použili my)
- Sušené oregano (další sušené bylinky jako tymián nebo petržel také fungují)
- Sůl a černý pepř
Postup
1. Nakrájíme lilek na tenké plátky a potřeme je olivovým olejem.
2. Grilujeme na rozpálené grilovací pánvi, dokud nebudou měkké a zkaramelizované z obou stran.
3. Vložíme grilovaný lilek do velké sklenice nebo uzavíratelné nádoby.
4. V míse smícháme olivový olej, citronovou šťávu, drcený česnek, jemně nasekané chilli a sušené oregano se solí a pepřem, poté nalijeme na grilovaný lilek.
5. Uzavřeme sklenici nebo nádobu a necháme marinovat alespoň 6 hodin. Marinovaný lilek může v lednici zůstat po dobu 1-2 týdnů.
Nechte si chutnat.