Mexická kuchyně je proslulá svými bohatými a rozmanitými chutěmi, které kombinují tradiční recepty s moderními prvky. Jedním z jejích skvostů je Limetková polévka, která se umístila na pátém místě v žebříčku nejlepších polévek na světě. Tento lahodný pokrm pochází z oblasti Yucatán a je oblíbený díky své osvěžující a jedinečné chuti. Hlavními ingrediencemi jsou kuřecí prsa, paprika, cibule, rajčata, česnek, limetky a křupavé tortillové tyčinky, které polévku skvěle doplňují. Pokud hledáte inspiraci pro nový kulinářský zážitek, vyzkoušejte tento recept.
Jak se připravuje tradiční mexická limetková polévka
Příprava začíná vložením kuřecích prsou do hrnce s vodou, kam přidáte opečený česnek, papriku, cibuli, skořici, hřebíček, oregano, bobkový list a sůl. Po třiceti pěti minutách na střední teplotě, kdy odstraníte vzniklou pěnu, pokračujte přípravou tortillových tyčinek na pánvi s trochou oleje. Zeleninu následně orestujte a přidejte rajčata, papriku a poslední dávku oregana. Kuřecí prsa po uvaření proměňte na nudličky a přidejte k zelenině. Polévku scedíte a smícháte se zeleninou, necháte chvíli vařit a následně přidáte plátky limetky. Přidejte sůl a pepř dle chuti a podávejte s křupavými tortillovými tyčinkami, zelenou petrželkou a případně plátky avokáda. Tato polévka vás přenese přímo do srdce Mexika.
Recept na limetkovou polévku, skvost mexické kuchyně
Suroviny
- 3 litry vody
- kuřecí prsa s kostí a kůží
- 4 rajčata
- 5 stroužků česneku
- 3 limetky
- 1 feferonka
- 2-3 lžíce oleje
- 1 zelená paprika
- 1 a ½ cibule
- 1 tyčinka skořice
- 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky oregana
- 1 bobkový list
- 2-3 tortilly ( nakrájené na proužky)
- svazek petrželky
- sůl, pepř
Postup
- Kuřecí prsa vložte do hrnce s 3 litry studené vody.
Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka s kuřecím masem
- Přidejte opečené stroužky česneku, na ohni opečenou papriku, polovinu opečené cibule, skořici, hřebíček, půl lžičky oregana, bobkový list a lžičku soli.
- Směs přiveďte k varu na středním ohni a vařte 35 minut, přičemž odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Na pánvi zahřejte 2-3 lžíce oleje a lehce osmažte tortillové placky.
- Vyndejte je na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej, a osolte je.
Obrázek: bucataras, Tortilly potřebné na mexickou polévku
- Na další pánvi restujte 4 minuty cibuli, poté přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
- Přidejte rajčata a po 3 minutách papriku.
Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka pro milovníky exotiky
- Pokračujte v restování ještě několik minut, poté přidejte další půl lžičky oregana.
Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka oblíbená po celém světě
- Po 35 minutách zkontrolujte, zda jsou kuřecí prsa dobře propečená, a nechte je vychladnout.
- Nakrájejte je na nudličky a přidejte k zeleninové směsi.
Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka s kuřecím
- Polévku sceďte a vývar nalijte zpět do hrnce k zeleninové směsi.
- Vařte dalších 5-6 minut na mírném ohni.
- Přidejte plátky limetky, nechte je 4 minuty vařit a poté je vyndejte do mísy.
Obrázek: bucataras, Kyselá limetková polévka
- Polévku dochuťte solí a pepřem.
- Polévku podávejte s několika plátky limetky, křupavými tortillovými tyčinkami, čerstvou petrželkou a případně s několika plátky avokáda.
Poznámky
- Orestovaná zelenina na ohni dodává polévce jedinečnou chuť, tento krok je doporučeno nevynechat.
- Pokud používáte domácí drůbež, prodlužte dobu vaření na dvojnásobek.