Tento dort je opravdu výjimečný, jelikož kombinuje svěží pomerančovou chuť s nádechem koření, které připomíná podzimní atmosféru. Dezert je doplněn jemným krémem a pomerančovou polevou a zdobený kolečky pomeranče. Podle mně je jako stvořený nejen na podzim a zimu, ale pro jakýkoliv chladný den. Jen ten pohled na něj v nás vyvolá tepla, co teprve vůně a chuť.
Pomerančový dort je jednoduchý a snadný, skládá se pouze z křehkého těsta, náplně a polevy, proto se také hodí na různé posezení, neformální, či rodinné oslavy a menší párty. Vyzkoušejte jej a dejte nám vědět, co na něj říkáte.
Recept na pomerančový dort s krémem: Jednoduchý a lahodný dezert na každou oslavu
Ingredience na přípravu dortového těsta
- 2 vejce
- 50 g másla
- 50 ml slunečnicového oleje na vymazání formy
- 110 g cukru krystal
- 10 g vanilkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 10 g prášek do pečiva
Ingredience na přípravu náplně
- 300 ml mléka
- 10 g vanilkového cukru
- 3 polévkové lžíce cukru krystal
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany anebo sýra Philadelphia
Ingredience na přípravu dortové polevy
- 2 pomeranče
- 300 ml pomerančového džusu
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 20 g rozpuštěného másla
Ingredience na zdobení
- 100 g meruňkového džemu (rozpuštěného)
- moučkový cukr
- plátky pomeranče
Postup přípravy dortu
1. Ze surovin pro přípravu těsta vypracujeme ručně hladké těsto, z těsta oddělíme 1/3, kterou odložíme zabalenou do lednice. Zbytkem těsta vyložíme formu o průměru 24 cm vymazanou rostlinným olejem. Popícháme vidličkou a odložíme do lednice.
2. V kastrůlku uvaříme hustý krém z mléka, cukru a škrobu za stálého míchání. Necháme vychladit.
3. V dalším kastrolu si připravíme pomerančovou polevu, smícháme džus, šťávu ze dvou pomerančů a 2 polévkové lžíce cukru a za stálého míchání uvaříme pomerančovou polevu, do které zamícháme 20 g rozpuštěného másla a kterou necháme zchladit.
4. Na těsto ve formě naneseme vychlazený mléčný pudink, na pudink naneseme vychlazenou pomerančovou polevu a zbytek těsta, který byl uložený v lednici vyválíme na placku, kterou dort přikryjeme.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Upečený dort necháme vychladit.
6. Vychlazený dort potřeme rozpuštěným meruňkovým džemem a zdobíme moučkovým cukrem a plátky pomeranče.
Tipy na servírování dortu
Máte rádi kontrasty? Tak si klidně na ozdobu přidejte nastrouhanou čokoládu místo cukru.
Podávejte s šálkem horkého čaje s pomerančem anebo kořeněného latté.