Tento dort je opravdu výjimečný, jelikož kombinuje svěží pomerančovou chuť s nádechem koření, které připomíná podzimní atmosféru. Dezert je doplněn jemným krémem a pomerančovou polevou a zdobený kolečky pomeranče. Podle mně je jako stvořený nejen na podzim a zimu, ale pro jakýkoliv chladný den. Jen ten pohled na něj v nás vyvolá tepla, co teprve vůně a chuť.

Pomerančový dort je jednoduchý a snadný, skládá se pouze z křehkého těsta, náplně a polevy, proto se také hodí na různé posezení, neformální, či rodinné oslavy a menší párty. Vyzkoušejte jej a dejte nám vědět, co na něj říkáte.

Recept na pomerančový dort s krémem: Jednoduchý a lahodný dezert na každou oslavu

Ingredience na přípravu dortového těsta

  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 50 ml slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 110 g cukru krystal
  • 10 g vanilkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 10 g prášek do pečiva

Ingredience na přípravu náplně

  • 300 ml mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany anebo sýra Philadelphia

Ingredience na přípravu dortové polevy

  • 2 pomeranče
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 20 g rozpuštěného másla

Ingredience na zdobení

  • 100 g meruňkového džemu (rozpuštěného)
  • moučkový cukr
  • plátky pomeranče

Postup přípravy dortu

1. Ze surovin pro přípravu těsta vypracujeme ručně hladké těsto, z těsta oddělíme 1/3, kterou odložíme zabalenou do lednice. Zbytkem těsta vyložíme formu o průměru 24 cm vymazanou rostlinným olejem. Popícháme vidličkou a odložíme do lednice.

Rozválené těsto vyložíme do formy a popícháme vidličkou.
Zdroj: FattoinCasadaAlba, Rozválené těsto vyložíme do formy a popícháme vidličkou.

2. V kastrůlku uvaříme hustý krém z mléka, cukru a škrobu za stálého míchání. Necháme vychladit.

3. V dalším kastrolu si připravíme pomerančovou polevu, smícháme džus, šťávu ze dvou pomerančů a 2 polévkové lžíce cukru a za stálého míchání uvaříme pomerančovou polevu, do které zamícháme 20 g rozpuštěného másla a kterou necháme zchladit.

4. Na těsto ve formě naneseme vychlazený mléčný pudink, na pudink naneseme vychlazenou pomerančovou polevu a zbytek těsta, který byl uložený v lednici vyválíme na placku, kterou dort přikryjeme.

Na těsto vylejeme vychlazený mléčný krém.
Původ: FattoinCasadaAlba, Na těsto nalijeme vychlazený mléčný krém.
Na krém vylejeme vychlazenou pomerančovou polevu.
Zdroj: FattoinCasadaAlba, Na krém nalijeme vychlazenou pomerančovou polevu.
Zbytkem těsta přikryjeme celý dort a upečeme.
Zdroj: FattoinCasadaAlba, Zbytkem těsta přikryjeme celý dort a upečeme.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Upečený dort necháme vychladit.

6. Vychlazený dort potřeme rozpuštěným meruňkovým džemem a zdobíme moučkovým cukrem a plátky pomeranče.

Vychlazený dort potřeme meruňkovým džemem a zdobíme moučkovým cukrem a plátky pomeranče.
Původ: FattoinCasadaAlba, Vychlazený dort potřeme meruňkovým džemem a zdobíme moučkovým cukrem a plátky pomeranče.

Tipy na servírování dortu

Máte rádi kontrasty? Tak si klidně na ozdobu přidejte nastrouhanou čokoládu místo cukru.

Podávejte s šálkem horkého čaje s pomerančem anebo kořeněného latté.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky

Dort Smetaník s krémovou polevou ze zakysané smetany a drobenkou z korpusového těsta

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest