Hledáte uklidňující a zdravou polévku na posílení imunitního systému? Naše kuřecí polévka s protizánětlivou kurkumou je plná výživných přísad, které nejen chutnají, ale také nabízejí četné zdravotní výhody. Tato polévka plná barevné zeleniny, vychází ze zlatavého kuřecího vývaru. Polévka je ideální pro chladné, deštivé dny nebo když potřebujete trochu extra péče o své tělo.

Ingredience, které budete pro přípravu polévky potřebovat

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • Cibuli, kterou nakrájejte na kostičky – stačit bude středně velká cibule
  • Celý pórek, který nakrájejte na plátky
  • 3 mrkve, očištěné a oškrábaná. Nakrájejte na kolečka
  • 3 stonky řapíkatého celeru. Opět očištěný a nakrájený
  • 3 stroužky česneku, nakrájeného na je drobno
  • 1 lžičku kurkumy
  • Koření na drůbež, případně jakékoliv koření, které používáte na drůbež
  • 6 šálku kuřecího vývaru – zhruba 1,5 litru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 700 g kuřecích prsou
  • Mražený hrášek
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy

V prvním kroku budeme restovat zeleninu. Ve velkém hrnci rozehřejte na střední teplotu olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, pórek, mrkev a celer. Dále také přidejte špetku soli. Restujte zeleninu 7 minut, dokud nezměkne. Dalším krokem je přidání koření. Vmíchejte nasekaný česnek, kurkumu a koření na drůbež. Vařte dokud vše nezačne vonět, 1,5 až 2 minuty.

Nyní začneme polévku vařit. Vše zalijte kuřecím vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte kuřecí prsa. Celou směs přiveďte k varu a vařte, dokud není kuře uvařené, což zabere 20 až 25 minut. Uvařené kuře vyndejte z hrnce a natrhejte dvěma vidličkami. Natrhané maso vraťte zpět do hrnce.

Dokončení polévky a servírování

Na závěr vaření přidejte mražený hrášek a nasekanou petrželku. Vařte ještě dalších 5 minut a celou polévku dochuťte solí a pepřem. Polévku servírujte v miskách nebo hlubokých talířích a dozdobte petrželkou.

Užitečné informace o protizánětlivé kuřecí polévce

Proč je vlastně tato polévka protizánětlivá? Obsahuje totiž kurkumu, která je výborným pomocníkem proti zánětům a bolestem.
Je nutné použít pouze mleto kurkumu? Můžete použít i čerstvou kurkumu, jen bude potřeba větší množství. Minimálně jedna polévková lžíce.
Můžeme v polévce nahradit kokosové mléko? Kokosové mléko v polévce je možné nahradit smetanou nebo mandlovým mlékem.
Můžeme z polévky udělat vegetariánskou? Jednoduchým nahrazením kuřecího vývaru zeleninovým a náhradou kuřecího masa za tofu nebo cizrnu vznikne vegetariánská verze.

Rada na závěr zní. Kuřecí prsa předem lehce orestujte na olivovém oleji s Vašimi oblíbenými bylinkami před vložení do polévky. Tento mezikrok dodá kuřecímu masu hloubku a lepší texturu. Užijte si tuto výživnou polévku, která svou barevnou kombinací lahodí i oku.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest