Pokud jste si mysleli, že růžičková kapusta je pouze nudná příloha, tak vám ukážu, že tomu tak není. Tento recept na růžičkovou kapustu na slanině a smetaně ukáže, že tato malá zelenina může být velmi chutná a i hvězdou vašeho jídelníčku. Kombinace křupavé slaniny a jemné smetany dochucená česnekem dodává kapustě novou chuť, která potěší i ty největší odpůrce této zeleniny. Recept je hotový za 15 minut a uvaříme ho z 5 surovin!

Růžičková kapusta má pověst zeleniny, kterou děti často odmítají, je to jejich strašák. Aspoň u mě tomu tak bylo. Pamatuji si, jak jsem se v mateřské školce modlila, abych “nevyhrála” talíř s vývarem, kde bude růžičková kapusta. A nebyla jsem tehdy u stolu jediná, růžičková kapusta byla takovým černým Petrem. Ale když si vyzkoušíme tuto kombinaci, tak získáme pokrm, který je nejen chutný, ale také výživný. Moji děti tuto kombinaci mají moc rádi a růžičkovou kapustu konzumují s oblibou.

Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá, do 15 minut hotový pokrm. Stačí růžičkovou kapustu lehce orestovat na pánvi se slaninou, přidat smetanu a prolisovaný česnek a dochutit solí a pepřem. Po několika minutách na plotně máte hotový pokrm, který si zamilují u vás doma všichni.

TIP: Další výborný recept na růžičkovou kapustu: Citronovo-máslové kuřecí maso na česneku s pečenou růžičkovou kapustou

Recept na Růžičkovou kapustu na slanině a smetaně

Doba přípravy 5 minut, doba vaření 10 minut.

Recept na růžičkovou kapustou se smetanou a slaninou
Obrázek: cooky.cz, Růžičková kapusta na slanině se smetanovou, vařenými brambory s máslem

Potřebné ingredience:

  • 500 g růžičkové kapusty (omyté a rozkrájené na čtvrtky nebo polovinu)
  • 200 g slaniny (nakrájená na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Recept na růžičkovou kapustou se smetanou a slaninou
Obrázek: cooky.cz, Růžičková kapusta na slanině se smetanovou, vařenými brambory s máslem

1. Do větší a vyšší pánve si dáme slaninu, kterou orestujeme do zlatova. Jakmile je křupavá, přidáme k ní omytou a nakrájenou růžičkovou kapustu. Společně chvíli restujeme cca 2 minuty.

Obrázek: cooky.cz, Růžičková kapusta na slanině se smetanovou, vařenými brambory s máslem

2. Poté přilijeme smetanu a přidáme prolisovaný česnek, vše osolíme a opepříme. Vaříme pod poklicí do změknutí kapusty. Důležité je nenechat kapustu rozvařit. Kapusta by měla být na skus neboli al-dente. Smetana se po dobu vaření dost vyvaří, kdo chce více smetanové omáčky, přidá si více smetany a zahustí si ji 1 lžičkou škrobu, aby byla hustší. Tento krok já nedělám, nám stačí jen když je kapusta ve smetaně povařená.

Recept na růžičkovou kapustou se smetanou a slaninou
Obrázek: cooky.cz, Růžičková kapusta na slanině se smetanovou, vařenými brambory s máslem

Hotovo, můžeme podávat, nejlepší příloha je vařený brambor.

Video recept na růžičkovou kapustu na slanině se smetanou

Dobrou chuť.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest