Mezi nejjednodušší moučníky patří určitě bublanina. Ať tato v receptu, kde se použije marmeláda nebo se sezónním ovocem. Tu mám snad ještě raději, ale musím si počkat, až na zahrádce opět něco vyroste. Dnes tedy vařím moučník v podobě tvarohové bublaniny, která je krásně vláčná, není vysušená a doporučuji nějakou oblíbenou marmeládu. Já mám otevřenou domácí rybízovou. Určitě vás potěší snadnou přípravou, jako zákusek ke kafíčku nebo pro děti jako sváča.
Tvarohová bublanina je z kategorie klasických dezertů. Kombinuje se v ní jemnost tvarohu s ovocnou svěžestí marmelády. Tvaroh dodává bublanině krémovitou strukturu a jemnou chuť a marmeláda přináší osvěžující ovocné tóny. Marmeláda krásně kontrastuje k tvarohu. Marmeládu můžete použít jakoukoli máte rádi – ať už je to jahodová, malinová, meruňková či má oblíbená rybízová.
Recept na vláčnou tvarohovou bublaninu s marmeládou
Potřebné suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1,5 hrnku mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 1 měkký tvaroh v alobalu smíchaný s 1 lžící moučkového cukru a 1 vejcem
- jakoukoliv marmeládu (množství záleží na vaší chuti)
Postup:
1. Těsto na moučník: všechny suroviny (mouka, cukr, vejce, prášek do pečiva, mléko, olej a tvaroh ve vaničce) smícháme dohromady.
2. Těsto vylijeme do vymazaného pekáče a vysypaného moukou. Nyní budeme střídat lžíci tvarohové směsi (tvaroh v alobalu, moučkový cukr a vejce) a marmeládu. Pokud máte i čerstvé ovoce, můžete přidat ji ovoce – jako maliny, borůvky, jahody či meruňky. Případně můžete dát okapané kompotované ovoce nebo okapané rozmražené ovoce.
3. Nyní dáme moučník péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 30 minut.
Třešňovo-tvarohová bublanina: jemný domácí koláč plný ovoce
Hotovo, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Dobrou chuť.
pozn.: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI