5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Smažená rýže, známá také jako “nasi goreng”, je oblíbený asijský pokrm, který představuje skvělý způsob, jak využít zbytek vařené rýže z předchozího dne. Právě vychladlá rýže je pro tento recept ideální, protože se při smažení nelepí a zachovává si správnou konzistenci.

Základem receptu je kombinace křehkého kuřecího masa, pestrobarevné zeleniny a vajec, to vše spojené s rýží a ochucené především sójovou omáčkou, která dodává pokrmu charakteristickou asijskou chuť. Můžete použít čerstvou zeleninu nebo si práci usnadnit mraženou směsí. Pro milovníky pálivého jídla se hodí přidat nakrájené chilli papričky nebo jalapeños.

Pokud preferujete vegetariánskou variantu, tak místo kuřecího masa můžete do naší smažené rýže přidat uzené tofu.

Je to rychlý, univerzální a velmi praktický recept – perfektní volba pro všední den, kdy potřebujete uvařit chutné jídlo z dostupných surovin.

Foto: Cooky.cz – smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou

Recept na smaženou rýži se zeleninou (i mraženou) a kuřecím masem

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Čas vaření rýže, pokud nemáte už vychladlou 20 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 porce
Kalorie 1750
Oblíbené asijské jídlo připravené z vychladlé rýže, křehkého kuřecího masa a čerstvé zeleniny. Rychlý a chutný pokrm s vůní sójové omáčky a česneku, který zvládne připravit každý. Miísto kuřecího masa dejte tofu a máte výborný bezmasý oběd.

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 2 hrnek rýže (ideálně uvařená den předem a vychladlá)
  • 600 g kuřecí maso (stehenní řízek (můžete nahradit 250 g tofu))
  • 200 g brokolice (zhruba polovina hlávky)
  • 2 ks mrkev (může být mražená i ve směsi)
  • 100 g kukuřice (může být mražená i ve směsi)
  • 100 g hrášek (může být mražená i ve směsi)
  • 2 ks jarní cibulka
  • 1 ks cibule (větší nebo 2x tolik menších)
  • 2 ks vejce (větší, nebo +1 menší vejce)
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • sójová omáčka
  • papričky chilli nebo jalapeňos (jen pokud máte rádi pálivé)

Postup 

  • Pokud nemáte uvařenou rýži, uvařte si ji předem a nechte vychladnout.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – vychladlá rýže

  • Cibuli nakrájejte nadrobno, jarní cibulku na kolečka.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – nakrájená cibule na smaženou rýži

  • Kuřecí maso odblaňte, nakrájejte na nudličky, jemně osolte a opepřete.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – kuřecí maso na nudličky na přípravu smažené rýže

  • Brokolici nalámejte na malé růžičky a důkladně propláchněte.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – brokolice nachystaná na přípravu smažené rýže

  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka, můžete použít již připravené směsi mražené zeleniny, doporučujeme asijskou nebo jarní směs.
  • Do hrníčku si rozbijte dvě větší nebo tři menší celá vejce.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – Vejce nachystaná na smaženou rýži

  • V dostatečně velké wok pánvi rozpalte olej.
  • Osmahněte cibuli do změknutí a zesklovatění.
    Recept na smaženou rýži

    Foto: Cooky.cz – cibuli osmahněte do změknutí

  • Přidejte kuřecí maso a polovinu jarní cibulky, smažte a míchejte dokud se kuřecí maso nezatáhne ze všech stran.
    Kuřecí maso s cibulí v pánvi se restuje v receptu na smaženou rýži.

    Foto: Cooky.cz – kuřecí maso s cibulí – recept na smaženou rýži

  • Přidejte do pánve mrkev, hrášek a kukuřici, promíchejte a spolu několik minut restujte.
    měs zeleniny a kuřecího masa - recept na smaženou rýži.

    Foto: Cooky.cz – směs zeleniny a kuřecího masa – recept na smaženou rýži.

  • Podlijte směs trochou vody nebo vývaru a přiklopené pár minut duste, aby se kuřecí maso udělalo i uvnitř. Pokud máte dostatečně malé nudličky, nebývá to obvykle nutné.
  • Přidejte brokolici a chvíli restujte. Brokolice se nesmí restovat dlouho, aby byla stále křupavá a hezky zelená.
  • Do pánve vložte rýži, důkladně promíchejte a celou směs restujte zhruba 5 minut.
  • Do směsi vmíchejte rozšlehaná vejce.
  • Dochuťte sójovou omáčkou, není nutné dále dosolovat, sójovka je dost slaná.
  • Nasypte zbytek jarní cibulky, promíchejte a máte hotovo. Přejeme dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 1750kcal
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: brokolice,, cibule, jarní cibulka, kuřecí maso, mrkev, rýže, vejce

Výživové hodnoty

Kalorie: 1750kcal | Sacharidy: 86g | Bílkoviny: 10g | Tuk: 151g | Nasycené tuky: 45g | Polynenasycené tuky: 32g | Mononenasycený tuk: 67g | Cholesterol: 129mg | Sodík: 24mg | Draslík: 384mg | Vláknina: 5g | Cukr: 4g | Vitamín A: 660IU | Vitamín C: 56mg | Vápník: 57mg | Železo: 2mg


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest