Převážně v létě a na podzim nám na zahrádkách dozrávají barevná jablíčka a jedním z rychlých moučníků je jablečný koláč. Je jednoduchý na přípravu, je možné jej kromě jablek naplnit například tvarohem, pudingem nebo i čokoládou.

My jsme si pro vás dnes nachystali recept, ve kterém si část těsta schováme na strouhání místo posypové drobenky a ve kterém vrstvu jablek potřeme nadýchaným sněhem z bílků a cukru. Zní Vám to povědomě? Mnoho z nás si tento strouhaný jablečný koláč pamatuje od našich babiček, tak s námi zavzpomínejte na dětství!

Recept na strouhaný jablkový koláč s drobenkou z nastrouhaného těsta – velmi lehký a vláčný moučník s jablky a bílkovým sněhem

Ingredience pro přípravu těsta

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 10  lžic mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 1/4 lžičky skořice

Ingredience na jablečnou náplň:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 8 středních jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 skořicové cukry + cukr podle chuti
  • vlašské ořechy
  • rozinky namočené v rumu

Ingredience na sníh na potření:

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 50 g cukru

Postup přípravy

  1. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  2. Přidáme mléko, ořechy, skořici a kakao.
  3. Vše dobře propracujeme, zabalíme do potravinářské folie a uložíme na hodinu do lednice.
  4. Mezitím si připravíme ostatní směsi do koláče:
    • Náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a stropky, nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr a podusíme. Poté přidáme pudink rozmíchaný v trošce vody, promícháme s jablky, ještě chvilku dusíme a necháme vychladnout.
    • Sníh: Z bílků, soli a 50 gramů cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme sekané vlašské ořechy.
  5. Z těsta oddělíme 1/3 a tu uložíme znovu do lednice, použijeme ji později.
  6. Ostatní těsto nahrubo nastrouháme na vymazaný plech s vyšším okrajem.
  7. Poklademe vrstvou podušených jablek, posypeme ořechy a rozinkami a potřeme sněhem.
  8. Navrch nastrouháme těsto, které jsme uložili do lednice.
  9. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180°C zhruba 40 až 50 minut.

Po vytažení z trouby nechejte koláč důkladně vychladnout na pokojovou teplotu, je možné jej poté dát i do lednice. Více ztuhne a v létě je studený příjemně osvěžující.

Jablečné koláče jsou fenomén

Pokud máte rádi jablečné koláče, tak v tom nejste sami. Každá země, vesnice i rodina má “ten svůj recept” a není možné ani říct, který je nejlepší. Jablečným koláčům jsme věnovali samostatný přehled Jablečných koláčů. Vyzkoušejte je upéct všechny a najděte si ten Váš.

Obrázek receptu na strouhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingem.

Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní

Zdroj: Romana Rubášová, upraveno pro cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest