Převážně v létě a na podzim nám na zahrádkách dozrávají barevná jablíčka a jedním z rychlých moučníků je jablečný koláč. Je jednoduchý na přípravu, je možné jej kromě jablek naplnit například tvarohem, pudingem nebo i čokoládou.
My jsme si pro vás dnes nachystali recept, ve kterém si část těsta schováme na strouhání místo posypové drobenky a ve kterém vrstvu jablek potřeme nadýchaným sněhem z bílků a cukru. Zní Vám to povědomě? Mnoho z nás si tento strouhaný jablečný koláč pamatuje od našich babiček, tak s námi zavzpomínejte na dětství!
Recept na strouhaný jablkový koláč s drobenkou z nastrouhaného těsta – velmi lehký a vláčný moučník s jablky a bílkovým sněhem
Ingredience pro přípravu těsta
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 10 lžic mléka
- 120 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů
- 1/4 lžičky skořice
Ingredience na jablečnou náplň:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 8 středních jablek
- 1 vanilkový cukr
- 2 skořicové cukry + cukr podle chuti
- vlašské ořechy
- rozinky namočené v rumu
Ingredience na sníh na potření:
- 4 bílky
- špetka soli
- 50 g cukru
Postup přípravy
- Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Přidáme mléko, ořechy, skořici a kakao.
- Vše dobře propracujeme, zabalíme do potravinářské folie a uložíme na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravíme ostatní směsi do koláče:
- Náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a stropky, nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr a podusíme. Poté přidáme pudink rozmíchaný v trošce vody, promícháme s jablky, ještě chvilku dusíme a necháme vychladnout.
- Sníh: Z bílků, soli a 50 gramů cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme sekané vlašské ořechy.
- Z těsta oddělíme 1/3 a tu uložíme znovu do lednice, použijeme ji později.
- Ostatní těsto nahrubo nastrouháme na vymazaný plech s vyšším okrajem.
- Poklademe vrstvou podušených jablek, posypeme ořechy a rozinkami a potřeme sněhem.
- Navrch nastrouháme těsto, které jsme uložili do lednice.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180°C zhruba 40 až 50 minut.
Po vytažení z trouby nechejte koláč důkladně vychladnout na pokojovou teplotu, je možné jej poté dát i do lednice. Více ztuhne a v létě je studený příjemně osvěžující.
Jablečné koláče jsou fenomén
Pokud máte rádi jablečné koláče, tak v tom nejste sami. Každá země, vesnice i rodina má “ten svůj recept” a není možné ani říct, který je nejlepší. Jablečným koláčům jsme věnovali samostatný přehled Jablečných koláčů. Vyzkoušejte je upéct všechny a najděte si ten Váš.
Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní
Zdroj: Romana Rubášová, upraveno pro cooky.cz