Připravíme si něco opravdu speciálního, zato snadného. Dezerty ve sklenicích mají tu výhodu, že je připravíte bez pečení během chvíle a bez větší námahy. Tento tvarohový dezert s nadrcenými sušenkami doplníme o originální mrkvovou marmeládu, kterou si připravíme jakou součást receptu. Celý recept je postavený množstvím ingrediencí na 2 sklenice, chcete-li pohostit více přátel, znásobte si suroviny. Dezert rozhodně přijde vhod během teplých letních dní, není přeslazený a rozhodně vás osvěží.
Recept na tvarohový dezert ve skle s mrkvovou marmeládou
Délka přípravy do 1 hodiny, 2 porce.
Ingredience pro přípravu
- 200 g sušenek
- 3 mrkve
- 130 g moučkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 200 ml smetany
- 250 g tvarohu ve vaničce
- vanilkový extrakt
- voda
Postup přípravy
1. Nejprve si rozemeleme nebo nadrtíme sušenky. které přelijeme rozpuštěným máslem a zamícháme.
2. Do mísy si dáme tvaroh, smetanu, 80 g cukru a vanilkový extrakt. Promícháme mixérem.
3. Do čistého hrnce si nastrouháme mrkev a dáme na oheň.
4. K mrkvi přidáme 50 g cukru a trochu vody.
5. Vaříme, dokud se nevyvaří voda, poté necháme zchladnout.
6. Do čistých sklenic si dáme na dno vrstvu sušenek s máslem, poté tvarohový krém, opět sušenky, zase krém a navrch mrkvovou marmeládu.
7. Hotový dezert uchováváme v chladu.
Přínosy mrkve
Mrkev je až výjimečně zdravá a chutná zelenina. Vypsat souhrn všech zdravotních benefitů a obsahu zdraví prospěšných látek by zabralo mnoho času, proto shrneme to nejpodstatnější.
Vitamín A je asi nejznámějším vitamínem mrkve. Je nezbytný pro zdravý zrak a prevenci noční slepoty.
Mrkev také obsahuje Lutein, což je antioxidant, který chrání oči před nežádoucím modrým světlem.
Důležitým prvkem je také samozřejmě vitamín C podporující imunitní systém.
Dále mrkev obsahuje množství vlákniny a draslíku.