Tartaletky jsou všeobecně považované za slavnostní a moderní dezert. Obvykle se s nimi setkáte v lepších cukrárnách nebo u moderně smýšlejících hostitelů. Jsou to vlastně malé a křehké košíčky kulatých, nebo jako v našem případě obdélníkových tvarů. Křupavé máslové těsto je základem tartaletek a tvoří s krémem dokonalou symbiózu.

Pudinkovo-tvarohový krém je asi nejoblíbenější varianta na tartaletky. Ale my ještě přidáme osvěžující tóny díky pomeranči, který vytváří skvělý kontrast chutí i barev. Rozhodně si je nezapomeňte připravit na pořádanou oslavu nebo je vzít s sebou na jakýkoliv večírek. Budete za cukrářskou hvězdu!

Recept na tartaletky s krémem a pomerančem

Délka pečení v troubě 15 – 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 200 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 250 g plnotučného tvarohu v kostce
  • rum podle chuti

Navíc:

  • pomerančová marmeláda na korpus
  • 2 pomeranče
  • strouhaná čokoláda

Postup přípravy těsta

1. Mouku prosejeme na pracovní plochu, přidáme všechny suroviny a vypracujeme těsto.

2. Vytvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.

3. Dáme si předehřát troubu na 190°C.

Obrázek receptu na tartaletky s pudinkem.

Recept na domácí tartaletky s pudinkovým krémem a ovocem

4. Těsto rozdělíme do 6 – 8 tartaletkových forem a po celé ploše propícháme vidličkou.

5. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu stáhneme na 180°C a pečeme asi 15 – 20 minut podle typu trouby.

6. Necháme vychladnout a vyklopíme.

Příprava krému a dokončení

1. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink.

2. Necháme trochu vychladnout a poté do vlažného pudinku zapracujeme tvaroh, aby nám vzniknul hladký krém.

3. Přidáme rum podle chuti a promícháme.

4. Vychladlé tartaletky naplníme marmeládou, krémem a ozdobíme pomerančovými dílky a nastrouhanou čokoládou.

Tartaletky s krémem a pomerančem.
Foto: freepik.com, Tartaletky s krémem a pomerančem.

Původ tartaletek

Původ tartaletek je zcela jasný – pochází z cukrářské velmoci Francie, kde dělají lidem radost již několik set let. Pokud by vás zajímalo, proč se jim říká tartaletky, tak tento pojem je odvozený ze slova „tartalette“. V překladu „tarte“ znamená koláč, takže jde o mini koláče.

Obrázek receptu na Kokosové tartaletky bez mouky

Kokosové tartaletky bez mouky

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest