Tartaletky jsou všeobecně považované za slavnostní a moderní dezert. Obvykle se s nimi setkáte v lepších cukrárnách nebo u moderně smýšlejících hostitelů. Jsou to vlastně malé a křehké košíčky kulatých, nebo jako v našem případě obdélníkových tvarů. Křupavé máslové těsto je základem tartaletek a tvoří s krémem dokonalou symbiózu.
Pudinkovo-tvarohový krém je asi nejoblíbenější varianta na tartaletky. Ale my ještě přidáme osvěžující tóny díky pomeranči, který vytváří skvělý kontrast chutí i barev. Rozhodně si je nezapomeňte připravit na pořádanou oslavu nebo je vzít s sebou na jakýkoliv večírek. Budete za cukrářskou hvězdu!
Recept na tartaletky s krémem a pomerančem
Délka pečení v troubě 15 – 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- špetka soli
- 200 g studeného másla nakrájeného na kousky
- 1 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
Krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- cukr podle chuti
- 250 g plnotučného tvarohu v kostce
- rum podle chuti
Navíc:
- pomerančová marmeláda na korpus
- 2 pomeranče
- strouhaná čokoláda
Postup přípravy těsta
1. Mouku prosejeme na pracovní plochu, přidáme všechny suroviny a vypracujeme těsto.
2. Vytvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
3. Dáme si předehřát troubu na 190°C.

Recept na domácí tartaletky s pudinkovým krémem a ovocem
4. Těsto rozdělíme do 6 – 8 tartaletkových forem a po celé ploše propícháme vidličkou.
5. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu stáhneme na 180°C a pečeme asi 15 – 20 minut podle typu trouby.
6. Necháme vychladnout a vyklopíme.
Příprava krému a dokončení
1. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink.
2. Necháme trochu vychladnout a poté do vlažného pudinku zapracujeme tvaroh, aby nám vzniknul hladký krém.
3. Přidáme rum podle chuti a promícháme.
4. Vychladlé tartaletky naplníme marmeládou, krémem a ozdobíme pomerančovými dílky a nastrouhanou čokoládou.
Původ tartaletek
Původ tartaletek je zcela jasný – pochází z cukrářské velmoci Francie, kde dělají lidem radost již několik set let. Pokud by vás zajímalo, proč se jim říká tartaletky, tak tento pojem je odvozený ze slova „tartalette“. V překladu „tarte“ znamená koláč, takže jde o mini koláče.

Kokosové tartaletky bez mouky
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI