Ráda si doma připravuji čerstvé pečivo a obzvláště to slané domácí pečivo. Dnes si připravíme slané preclíky podle receptu, ve kterém se kombinuje máslo, sýr a droždí pro vytvoření lahodné a křupavé pochoutky. Hodí se jako občerstvení při posezení s návštěvou nebo i na oslavy, případně k vínku. Můžete si je dát jen tak samotné nebo klidně i jako přílohu třeba k polévce a salátu. Slané preclíky můžou posloužit i jako předkrm, který ocení hlavně milovníci slaného pečiva. Mrkněte na recept – je jednoduchý na přípravu a využívá základní suroviny, které máte běžně doma.
Tyto slané preclíky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé. Potřebujete 250 g másla, 250 g ideálně strouhaného ovčího sýra, 250 g mouky, 3/4 balení droždí, 125 ml mléka a 2 vejce smíchaná s lžící mléka. Nejprve utřete máslo s nastrouhaným sýrem, poté přidejte mouku a droždí rozpuštěné v teplém mléce. Vše dobře prohněťte a dejte těsto na 20 minut do lednice odpočinout. Po vyjmutí těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujte preclíky do požadovaného tvaru. Preclíky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a moukou a potřete je směsí vajec a mléka. Nechte je ještě 10 minut kynout na plechu, poté pečte v předehřáté troubě.
Tipy na dokonalé preclíky:
- Varianty sýra: Můžete použít jiný tvrdý sýr, jako je gouda, čedar nebo parmezán, pro různé chuťové variace.
- Dochucení: Preclíky můžete před pečením posypat hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky.
- Podávání: Preclíky podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. Můžete je podávat i s dipem.
![Domácí slané Preclíky](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/08/slane-precliky-500x375.webp)
Recept na slané pečené preclíky snadno a rychle
Suroviny
- 250 gramů másla
- 250 gramů strouhaného sýra
- 250 gramů hladké mouky
- 3/4 balení droždí (cca 7 gramů)
- 125 mililitrů teplého mléka
- 2 vejce (smíchaná s 1 lžící mléka)
Postup
- Utřete máslo s nastrouhaným sýrem do hladka. Přidejte mouku a droždí namočené v teplém mléce.
- Všechny ingredience dobře prohněťte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 20 minut.
- Po vyjmutí těsta z lednice rozválejte těsto na plát silný přibližně 0,5 cm.
- Vytvarujte jednotlivé preclíky.
- Preclíky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo potřete máslem a posypte moukou.
- Potřete preclíky směsí vajec a mléka pomocí štětce.
- Kynutí: Nechte preclíky na plechu kynout přibližně 10 minut.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vložte preclíky do trouby a pečte je, dokud nejsou zlatavé a křupavé na povrchu, což trvá přibližně 15-20 minut.
![Obrázek receptu na preclíkové pletenky z bramborového těsta.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/06/1_1-2-jpg.webp)
Pečeme si doma nadýchanou Preclíkovou pletenku z bramborového těsta
pozn.: Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI