Tato buchta je příkladem toho, že i obyčejné suroviny můžeme během chvilky proměnit v něco slavnostního, svěžího a lahodného. A ačkoliv je to jen buchta, v dortové formě s ovocem působí jako lehký, elegantní dort. Buchta má v sobě kus retro kouzla a vznikla v době, kdy maminky chtěly připravit něco slavnostního, ale rychlého, bez zdlouhavého pečení a plnění, či složitého zdobení.
Mandarinky byly kdysi symbolem luxusu a exotiky, nebyly tak běžné jako dnes a přitom jejich jemná sladkokyselá chuť byla ideální do různých dezertů. Mandarinkové měsíčky se krásně vyjímají i dnes a dezerty s nimi vypadají slavnostně obzvlášť na dětských oslavách ale i jiných slavnostních stolech.
Recept na Mandarinkovou buchtu
Ingredience potřebné na přípravu rychlé mandarinkové buchty v dortové formě
- 1 vejce
- 100 cukru krystal
- 10 g vanilkového cukru
- 30 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 180 g polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 25 g rozpuštěného másla na potření
- 1 lžíce cukru na posypání
- 2 mandarinky
Postup přípravy mandarinkové buchty
1. Vejce smícháme s cukry, důkladně vyšleháme, přidáme rozpuštěné máslo a opět řádně promícháme.
2. Za dalšího míchání přidáme mléko a opatrně vmícháme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Těsto navrstvíme do vysypané a vymazané dortové formy a uhladíme.
4. Těsto poklademe kousky mandarinek.
5. Nakonec potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.
6. Buchtu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Buchtu necháme vychladnout, podáváme s kávou čajem nebo sklenicí studeného mléka.

Piškotový koláč s mandarinkami: Sní se tak snadno, jak snadno se upeče
