Když se řekne živáňská, mnozí z nás si vzpomenou na pikniky v přírodě, vůni kouře, oheň a maso pečené v alobalu v popelu. Tradiční slovenská živáňská je skutečný venkovský poklad, který voní po mase, slanině, cibuli a bramborách. My si tuhle dobrotu připravíme doma v troubě, ale výsledek bude stejně šťavnatý a chutný – stačí pár správných surovin a trochu trpělivosti.

V dnešním receptu použijeme krkovici, která je ideální díky svému mramorování a zůstává krásně křehká i po dlouhém pečení. Nechybí cibule, slanina, brambory a paprika, vše provoněné česnekem a doplněné špetkou uzené papriky, která dodá pokrmu onu vzpomínanou kouřovou chuť. Tato verze živáňské z trouby je jednoduchá, ale naprosto neodolatelná.

Recept na živáňskou pečenou v papilotě

Ingredience potřebné na Živáňskou pečeni

  • 1 kg vepřové krkovice (nakrájené na plátky)
  • 2 cibule (nakrájené na kolečka)
  • 100 g slaniny (nakrájené na plátky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • česnekové koření
  • grilovací koření
  • bylinková směs – rozmarýn, tymián, oregano (volitelné)
  • uzená paprika (volitelné)
  • kolečka brambor (volitelné)
  • pečící papír, alobal, provázek na stažení

Postup přípravy na živáňskou

1. Plátky krkovice posypeme směsí koření.

2. Pečící papír potřeme olejem a vrstvíme maso-cibuli-slaninu-případně brambory, ale to je volitelné, ty můžete upéct i zvlášť jako přílohu, ale doporučujeme vše dohromady).

3. Všechno zabalíme do pečícího papíru a alobalu a stáhneme provázkem, aby balíček držel tvar.

Obrázek receptu na živáňskou pečínku.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu

Obrázek receptu na vepřovou pečeni na hořčici s knedlíkem.

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem

4. Pečeme v troubě 2,5 hodiny na 160 stupňů zabalené.

5. Poté balíček otevřeme a necháme ještě 20 minut dopéct do zlatova.

Obrázek receptu na Krkovici alá Živáňskou v papilotu - šťavňaté maso s vůní ohně
Foto: cooky.cz, Recept na Krkovici alá Živáňskou v papilotu – šťavňaté maso s vůní ohně

Tipy na vylepšení

  • Pro kouřovou chuť přidejte do jídla uzenou paprikou.
  • Pro šťavnatější chuť jemně podlijte pivem.
  • Pro ještě intenzivnější chuť použijte uzenou slaninu.
  • Pokud jste použili brambory jako součást pokrmu, podávejte Živáňskou již bez přílohy nebo jen s kouskem čerstvého chleba. Jestli jste brambory do směsi nepřidali, můžete je upéct na plechu jako přílohu.
Obrázek receptu na Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím - venkovská klasika plná chuti

Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím – venkovská klasika plná chuti

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest