Když se řekne živáňská, mnozí z nás si vzpomenou na pikniky v přírodě, vůni kouře, oheň a maso pečené v alobalu v popelu. Tradiční slovenská živáňská je skutečný venkovský poklad, který voní po mase, slanině, cibuli a bramborách. My si tuhle dobrotu připravíme doma v troubě, ale výsledek bude stejně šťavnatý a chutný – stačí pár správných surovin a trochu trpělivosti.
V dnešním receptu použijeme krkovici, která je ideální díky svému mramorování a zůstává krásně křehká i po dlouhém pečení. Nechybí cibule, slanina, brambory a paprika, vše provoněné česnekem a doplněné špetkou uzené papriky, která dodá pokrmu onu vzpomínanou kouřovou chuť. Tato verze živáňské z trouby je jednoduchá, ale naprosto neodolatelná.
Recept na živáňskou pečenou v papilotě
Ingredience potřebné na Živáňskou pečeni
- 1 kg vepřové krkovice (nakrájené na plátky)
- 2 cibule (nakrájené na kolečka)
- 100 g slaniny (nakrájené na plátky
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- česnekové koření
- grilovací koření
- bylinková směs – rozmarýn, tymián, oregano (volitelné)
- uzená paprika (volitelné)
- kolečka brambor (volitelné)
- pečící papír, alobal, provázek na stažení
Postup přípravy na živáňskou
1. Plátky krkovice posypeme směsí koření.
2. Pečící papír potřeme olejem a vrstvíme maso-cibuli-slaninu-případně brambory, ale to je volitelné, ty můžete upéct i zvlášť jako přílohu, ale doporučujeme vše dohromady).
3. Všechno zabalíme do pečícího papíru a alobalu a stáhneme provázkem, aby balíček držel tvar.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem
4. Pečeme v troubě 2,5 hodiny na 160 stupňů zabalené.
5. Poté balíček otevřeme a necháme ještě 20 minut dopéct do zlatova.
Tipy na vylepšení
- Pro kouřovou chuť přidejte do jídla uzenou paprikou.
- Pro šťavnatější chuť jemně podlijte pivem.
- Pro ještě intenzivnější chuť použijte uzenou slaninu.
- Pokud jste použili brambory jako součást pokrmu, podávejte Živáňskou již bez přílohy nebo jen s kouskem čerstvého chleba. Jestli jste brambory do směsi nepřidali, můžete je upéct na plechu jako přílohu.

Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím – venkovská klasika plná chuti
pozn.: částečně upraveno AI