Kdo si z dětství nepamatuje bublaninu, má nejvyšší čas to napravit. Tahle super jednoduchá buchta pohladí po duši a potěší všechny mlsné jazýčky. Nejlepší jsou čerstvé třešně, ale když najdete v zimě v mrazáku zásoby ovoce z léta, využijte je. Bublanina vás v kuchyni opravdu příliš nezdrží. Nejvíc času strávíte nad vypeckováním třešní, pokud se ho rozhodnete podstoupit. Tuhle radost ale můžete klidně přenechat i strávníkům.
Třešně v bublanině můžete nahradit švestkami, borůvkami, meruňkami nebo klidně rybízem. Fígl pro šťavnatější ovoce: obalte ho napřed lehce v mouce, aby nepadalo ke dnu. Do těsta přidejte trochu strouhané citronové kůry, vanilkový cukr a kapku rumu pro větší šmrnc (nebojte se, alkohol se vypaří při pečení). Díky bublanině se nemusíte obávat, že třešně z vaší úrody přijdou nazmar 🙂
Recept na nadýchanou třešňovou bublaninu
Velikost plechu: 30 × 40 cm, pro vyšší těsto zvolte menší plech
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme:
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 150 ml rostlinného oleje
- 150 ml mléka
- 3/4 sáčku prášku do pečiva (cca 9–10 g)
- 350 g polohrubé mouky
- třešně
- máslo (nebo olej) a mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup přípravy sezónní třešňové bublaniny:
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
2. Přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko.
3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
4. Navrch nasypeme ovoce.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20–30 minut.
Tipy na servírování
Jistě, bublaninu můžeme jen tak poprášit moučkovým cukrem. Pokud ji chcete povýšit na luxusnější jídlo, dejte si k ní kopeček vanilkové zmrzliny a šlehačku. A jestli vám děti aspoň kousek nechají, uvařte si k ní svou oblíbenou kávu.

Maková bublanina se švestkami a drobenkou – skvělé spojení v neobvyklém provedení
