Domácí čalamáda je tradiční způsob uchování vždy čerstvé zeleniny. Kdykoliv během zimních měsíců si pochutnáte na lahodné sterilované zelenině. Hodí se jako příloha k masu, grilovaným pokrmům nebo samotná. Kombinace různých druhů zeleniny s octovým nálevem přijde vhod po celý rok.
Já osobně čalamádu zbožňuji hlavně kvůli tomu, že jde o skvělý způsob využití sezónní zeleniny. Navíc recept je velmi variabilní, co se týče koření i druhů zeleniny. Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě do čalamády patří trochu chilli, tak na to během přípravy nezapomeňte. Zároveň vždy vybírejte čerstvou a dobře vypadající zeleninu!
Recept na domácí čalamádu
Ingredience pro přípravu
- 4 kg zelí
- 2 kg paprik
- 1 kg mrkve
- 1 kg rajčat
- 600 g cibule
- okurky dle chuti
- 500 ml octa
- 250 g cukru
- 3 lžíce soli
Postup přípravy
1. Zelí, papriky, rajčata, cibuli a okurky nakrájíme nebo nastrouháme.
2. Mrkev nakrájíme a povaříme ve vodě přibližně 3 minuty, aby mírně změkla.
3. Mrkev scedíme a přidáme k ostatní zelenině.
4. V čisté misce smícháme ocet s cukre a solí. Mícháme, dokud se vše nerozpustí.
5. Ve velké míse nebo jiné nádobě smícháme všechnu zeleninu s nálevem a zakryjeme na noc utěrkou. Zelenina dobře nasaje chutě z nálevu.
6. Mezitím si dobře omyjeme a usušíme sklenice, které při 100°C sterilujeme v troubě po dobu 15 minut.
7. Vyhlazené sklenice naplníme zeleninou a dolejeme nálevem.
8. Tento krok není nutný, ale pokud chcete zvýšit trvanlivost čalamády, přidejte konzervační látky. Stačí ve 3 lžících nálevu rozpustit 1/2 lžičky konzervačního prášku. Do každé sklenice stačí přidat 1 lžička takto upraveného nálevu.
9. Sklenice pevně uzavřeme a uložíme na chladné místo.
Tipy na závěr
Pokud máte rádi křupavost, cibuli s paprikami můžete spařit před přidáním do salátu.
Pro intenzivnější a pikantnější chuť můžete od salátu nasekat stroužky česneku.
Čalamáda je plná vitamínů, konzumujte ji pravidelně a dodávejte tělu potřebné živiny touto chutnou cestou.