Skvělý a přitom jednoduchý recept na vánoční cukroví, který nám umožňuje připravit během pečení 4 různé varianty cukroví, které se rozplývají v ústech. Toto konkrétně je tzv. čajové pečivo. Takže již podle názvu zjistíte, že toto cukroví nebo také čajové sušenky, se hodí nejen jako vánoční cukroví, ale také jako skvělý zákusek k čaji nebo kávě. Jsou nenáročné na přípravu a potřebujeme na ně pouze pár ingrediencí. Základní těsto je máslové a skvěle drží tvar, co nám umožňuje přidávat různé přísady dle naši chutí. Z jednoho základu si tedy můžeme vykouzlit různé sušenky, navíc nemusíme připravovat 4 různá těsta. Pokud si připravíme základní těsto, je už jenom na nás, jaké variace si zvolíme. Recept nabízí 4 různé kombinace, ale fantazii se meze nekladou a tak v tomto případě můžeme improvizovat bez omezení.
Připravíme si postupně z jednoho těsta vanilkové věnečky, lepené meruňkovým džemem a lehce obalené v kokosu. Následně košíčky, plněné jahodovým džemem. Polomáčené sušenky v čokoládě, lepené marmeládou a nakonec linecká lepená kolečka. Ušetříme tak čas a vzniknou nám hned 4 různé druhy cukroví.
Recept na cukroví 4x jinak z jednoho těsta – recept na vanilkové věnečky, košíčky, polomáčenky, linecká kolečka
Ingredience na přípravu
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 350 g hladké mouky
- 1 g prášku do pečiva
- marmeláda dle chuti (meruňková, jahodová)
- rozpuštěná hořká čokoláda
- bílá čokoláda
- strouhaný kokos (kvůli výraznější chuti je lepší osmažený na suché pánvi)
Postup přípravy těsta na vánoční cukroví
Těsto na cukroví
1. V misce si rozmícháme změklé máslo, moučkový cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme vajíčko a nakonec smícháme s mouku a s práškem do pečiva.
2. Rukama zpracujeme jednolité hladké těsto, které přikryté anebo zabalené do potravinářské folie dáme na 10 minut do mrazáku.
3. Teď můžeme z těsta tvořit různé kombinace cukroví.
První recept na cukroví – Vanilkové věnečky
1. Rukama vytvoříme koule velikosti vlašského ořechu.
2. Z každé koule vyválíme hada, kterého pak vtlačíme do formy na malou bábovičku vystlané potravinářskou folií a po vyklopení nám vznikne tvar věnečku.
3. Věnečky pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
4. Upečené a vychlazené věnečky potíráme na ploché straně meruňkovým džemem a slepujeme.
5. Džemem nebo marmeládou pak potřeme i slepenou stranu věnečku a válením potřené strany obalíme v kokosu.
Druhý recept na cukroví – Košíčky s jahodovým džemem
1. Těsto vyválíme a vykrojíme formičkou hladká kolečka.
2. Rukama vyválíme z těsta malé kuličky, které ukládáme na okraj kolečka kolem celého jeho obvodu.
3. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 mnut.
4. Po upečení a vychlazení plníme vnitřek koleček marmeládou.
5. Marmeládu můžeme jemně dozdobit opečeným kokosem nebo zdobením.
Třetí recept na cukroví – Lepené, polomáčené sušenky v hořké čokoládě
1. Těsto vyválíme a vykrajujeme hladké oválky.
2. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut.
3. Po upečení a vychlazení oválky slepujeme rozpuštěnou hořkou čokoládou, kterou jsme si připravili ve vodní lázni. Čokoládou polejeme do kosa i jeden konec slepených oválků
4. Druhý konec oválků potřeme marmeládou a posypeme opraženým kokosem.
5. Můžeme dozdobit bílou čokoládou a to tak, že na rozhraní čokolády a kokosu vyrobíme pytlíkem na zdobení jakési vlnky.
Čtvrtý recept na cukroví – “Linecká” lepená kolečka
1. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka ve tvaru kytiček a u poloviny kytiček vykrojíme náprstkem vnitřní otvor a tvořítkem na cukroví tvarujeme vzor.
2. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
3. Vychlazená kolečka slepujeme marmeládou vždycky hladké kolečko s kolečkem se vzorem.
4. Marmeládou potřeme i strany slepených koleček a válením obalíme v kokosu.
5. Nakonec do středu hotové sušenky ještě přidáme kvůli hezčímu vzhledu trochu marmelády.
Výhody receptu
Největší výhodou tohoto receptu je jeho nekonečná variabilita. Můžeme experimentovat a přidávat další tvary a ingredience dle své chuti., např, sušené kousky ovoce anebo nasekané ořechy, mandle, ovesné vločky a podobně.
Velký pozor ale musíme dát při pečení v troubě, protože každý tvar cukroví může mít různou dobu pečení. Pečeme vždycky raději na pečícím papíru, když začnou kraje zlátnout, sušenky z trouby vyndáme, necháme zchladit na plechu než ztuhnou a poté dochladíme na mřížce.
Toto cukroví se hodí samozřejmě na Vánoce, ale i jako pochutnání ke kávě či čaji, nebo jako dárek pro přátele.