Skvělý a přitom jednoduchý recept na vánoční cukroví, který nám umožňuje připravit během pečení 4 různé varianty cukroví, které se rozplývají v ústech. Toto konkrétně je tzv. čajové pečivo. Takže již podle názvu zjistíte, že toto cukroví nebo také čajové sušenky, se hodí nejen jako vánoční cukroví, ale také jako skvělý zákusek k čaji nebo kávě. Jsou nenáročné na přípravu a potřebujeme na ně pouze pár ingrediencí. Základní těsto je máslové a skvěle drží tvar, co nám umožňuje přidávat různé přísady dle naši chutí. Z jednoho základu si tedy můžeme vykouzlit různé sušenky, navíc nemusíme připravovat 4 různá těsta. Pokud si připravíme základní těsto, je už jenom na nás, jaké variace si zvolíme. Recept nabízí 4 různé kombinace, ale fantazii se meze nekladou a tak v tomto případě můžeme improvizovat bez omezení.

Připravíme si postupně z jednoho těsta vanilkové věnečky, lepené meruňkovým džemem a lehce obalené v kokosu. Následně košíčky, plněné jahodovým džemem. Polomáčené sušenky v čokoládě, lepené marmeládou a nakonec linecká lepená kolečka. Ušetříme tak čas a vzniknou nám hned 4 různé druhy cukroví.

Recept na cukroví 4x jinak z jednoho těsta – recept na vanilkové věnečky, košíčky, polomáčenky, linecká kolečka

Obrázek receptu na Cukroví a Čajové Sušenky z jednoho těsta 4x jinak
Původ obrázku: yzadolce4184, Recept na 4 druhy cukroví a čajové sušenky Delicious.

Ingredience na přípravu

  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 1 g prášku do pečiva
  • marmeláda dle chuti (meruňková, jahodová)
  • rozpuštěná hořká čokoláda
  • bílá čokoláda
  • strouhaný kokos (kvůli výraznější chuti je lepší osmažený na suché pánvi)

Postup přípravy těsta na vánoční cukroví

Těsto na cukroví

1. V misce si rozmícháme změklé máslo, moučkový cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme vajíčko a nakonec smícháme s mouku a s práškem do pečiva.

2. Rukama zpracujeme jednolité hladké těsto, které přikryté anebo zabalené do potravinářské folie dáme na 10 minut do mrazáku.

Připravíme základní těsto.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Piřpravíme základní těsto.

3. Teď můžeme z těsta tvořit různé kombinace cukroví.

První recept na cukroví – Vanilkové věnečky

1. Rukama vytvoříme koule velikosti vlašského ořechu.

Rukama tvarujeme kuličky velikosti ořechu.
Původ obrázku: yzadolce4184, Rukama tvarujeme kuličky velikosti ořechu.

2. Z každé koule vyválíme hada, kterého pak vtlačíme do formy na malou bábovičku vystlané potravinářskou folií a po vyklopení nám vznikne tvar věnečku.

Vyklopíme věneček.
Původ obrázku: yzadolce4184, ,Vyklopíme věneček.

3. Věnečky pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.

4. Upečené a vychlazené věnečky potíráme na ploché straně meruňkovým džemem a slepujeme.

Plochou stranu potřeme marmeládou.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Plochou stranu potřeme marmeládou.

5. Džemem nebo marmeládou pak potřeme i slepenou stranu věnečku a válením potřené strany obalíme v kokosu.

Válením sušenku obalíme v kokosu.


Zdroj obrázku: yzadolce4184, Strany Válením sušenku obalíme v kokosu.

Druhý recept na cukroví – Košíčky s jahodovým džemem

1. Těsto vyválíme a vykrojíme formičkou hladká kolečka.

Z vyváleného platu vykrajujeme kolečka.
Původ obrázku: yzadolce4184, Z vyváleného platu vykrajujeme kolečka.

2. Rukama vyválíme z těsta malé kuličky, které ukládáme na okraj kolečka kolem celého jeho obvodu.

 Po obvodu ukládáme vytvořené malé kuličky.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Po obvodu ukládáme vytvořené malé kuličky.

3. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 mnut.

4. Po upečení a vychlazení plníme vnitřek koleček marmeládou.

Vnitřek plníme marmeládou.
Původ obrázku: yzadolce4184, Vnitřek plníme marmeládou.

5. Marmeládu můžeme jemně dozdobit opečeným kokosem nebo zdobením.

Marmeládu jemně posypeme kokosem.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Marmeládu jemně posypeme kokosem.

Třetí recept na cukroví – Lepené, polomáčené sušenky v hořké čokoládě

1. Těsto vyválíme a vykrajujeme hladké oválky.

Z vyváleného platu vykrajujeme oválky.
Původ obrázku: yzadolce4184, Z vyváleného platu vykrajujeme oválky.

2. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut.

3. Po upečení a vychlazení oválky slepujeme rozpuštěnou hořkou čokoládou, kterou jsme si připravili ve vodní lázni. Čokoládou polejeme do kosa i jeden konec slepených oválků

Slepujeme a konec poléváme hořkou čokoládou.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Slepujeme a konec poléváme hořkou čokoládou.

4. Druhý konec oválků potřeme marmeládou a posypeme opraženým kokosem.

 Druhý konec potíráme marmeládou a sypeme kokosem.
Původ obrázku: yzadolce4184, Druhý konec potíráme marmeládou a sypeme kokosem.

5. Můžeme dozdobit bílou čokoládou a to tak, že na rozhraní čokolády a kokosu vyrobíme pytlíkem na zdobení jakési vlnky.

Dozdobíme bílou čokoládou.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Dozdobíme bílou čokoládou.

Čtvrtý recept na cukroví – “Linecká” lepená kolečka

1. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka ve tvaru kytiček a u poloviny kytiček vykrojíme náprstkem vnitřní otvor a tvořítkem na cukroví tvarujeme vzor.

Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, díry do koleček a tvoříme vzor.
Původ obrázku: yzadolce4184, Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, díry do koleček a tvoříme vzor.

2. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

3. Vychlazená kolečka slepujeme marmeládou vždycky hladké kolečko s kolečkem se vzorem.

Slepujeme marmeládou hladké kolečko s kolečkem s otvorem.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Slepujeme marmeládou hladké kolečko s kolečkem s otvorem.

4. Marmeládou potřeme i strany slepených koleček a válením obalíme v kokosu.

Slepené sušenky potřeme po stranách marmeládou a vyválíme v kokosu.
Původ obrázku: yzadolce4184, Slepené sušenky potřeme po stranách marmeládou a vyválíme v kokosu.

5. Nakonec do středu hotové sušenky ještě přidáme kvůli hezčímu vzhledu trochu marmelády.

akonec otvory uprostřed doplníme marmeládou.
Zdroj obrázku: yzadolce4184, Nakonec otvory uprostřed doplníme marmeládou.

Výhody receptu

Největší výhodou tohoto receptu je jeho nekonečná variabilita. Můžeme experimentovat a přidávat další tvary a ingredience dle své chuti., např, sušené kousky ovoce anebo nasekané ořechy, mandle, ovesné vločky a podobně.

Velký pozor ale musíme dát při pečení v troubě, protože každý tvar cukroví může mít různou dobu pečení. Pečeme vždycky raději na pečícím papíru, když začnou kraje zlátnout, sušenky z trouby vyndáme, necháme zchladit na plechu než ztuhnou a poté dochladíme na mřížce.

Toto cukroví se hodí samozřejmě na Vánoce, ale i jako pochutnání ke kávě či čaji, nebo jako dárek pro přátele.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest