Domácí makronky s pusinkovým sněhem jsou jemným a aromatickým dezertem, který potěší každého mlsouna. Jsou jemné, lahodné a krásně voní, což z nich dělá ideální dezert pro každého. Pojďme si tedy připravit tento recept krok za krokem. Těsto na makronky budete péct na 180°C po dobu 10-12 minut. Po upečení necháte makronky vychladnout a následně je slepíte.
Tajemství úspěchu domácích makronek
- Čerstvé suroviny: Kvalita vajec je klíčová, proto vždy používejte co nejčerstvější vejce. Čerstvé žloutky dodají těstu bohatou chuť, zatímco bílky zajistí pevný a nadýchaný sníh.
- Šlehání: Důkladné vyšlehání žloutků s cukrem do světlé pěny je základem pro lehké a nadýchané těsto. Stejně tak šlehání bílků s cukrem musí být provedeno pečlivě, aby sníh byl pevný a lesklý.
- Pečení: Správná teplota pečení a rovnoměrné rozložení těsta na plechu zajistí, že makronky budou krásně upečené a sněhová vrstva bude zlatavá a křupavá na povrchu.
Nepřehlédněte: přidejte se do naší skupiny na sladké recepty. Podělte se o své recepty a postupy nebo se inspirujte těmi, které neznáte. Facebooková skupina Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně
Recept na domácí makronky s pusinkovým sněhem
Potřebné vybavení
- Plech
- Cukrářský pytlík
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
- 300 gramů mouky
- 180 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- nastrouhaná citronová kůra
Ingredience potřebné na pusinky:
- 2 bílky
- 200 gramů moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Další potřebné ingredience:
- džem na slepení
Postup
- Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr.
- Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a změklé máslo.
Zdroj obrázku: kiloretete, Příprava piškotového těsta
- Vše promícháme, dokud nevznikne jednotné těsto.
- Těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu.
- Vytvarujeme z něj váleček, který zabalíme do potravinové fólie.
Zdroj obrázku: kiloretete, Příprava těsta na domácí piškot
- Váleček těsta uložíme na 30 minut do lednice, případně na 15 minut do mrazáku, aby se těsto lépe pracovalo.
- Po odležení těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku přibližně 3 mm.
- Pomocí kulatého vykrajovátka nebo sklenice (s průměrem cca 5 cm) vykrajujeme makronky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
Zdroj obrázku: kiloretete, Těsto připravené na plechu
- V čisté míse vyšleháme bílky spolu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, dokud nevznikne lesklá a polotekutá hmota.
Zdroj obrázku: kiloretete, Příprava bílkového sněhu
- Šlehanou směs přeneseme do cukrářského sáčku.
- Na každou makronku na plechu naneseme pomocí cukrářského sáčku pusinkovou hmotu.
- Plech s makronkami vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.
- Pečeme 10-12 minut, dokud pusinky nezezlátnou.
- Po upečení necháme sušenky vychladnout.
- Vychladlé makronky slepujeme po dvou oblíbenou marmeládou.
Zdroj obrázku: kiloretete, Slepení piškotů k sobě