V poslední době čím dále tím více lidi přechází na domácí chléb a pečivo. Tak čím to asi bude? Myslím, že je to tím, že stále více lidí se zajímá o zdravou výživu no a přece jenom domácí je domácí a hlavně čerstvé. Doufám, že i já vás potěším dnešním receptem na domácí rohlíky, které všichni tak milují.
Čerstvě doma upečené chutná lépe než to v obchodě, no a ta vůně v celém domově, když jej pečeme, navíc křupavá kůrčička, tak to je alespoň u mně závislost. Navíc máme u svého pečiva přehled nad surovinami a víme, že jsme do pečiva nepoužili žádné konzervanty, barviva, zbytečné cukry či éčka. Recepty si můžeme přizpůsobit tomu, co máme rádi a upravit podlé svých potřeb a své chuti.
Recept na domácí rohlíky dvojnásob kynuté
Ingredience na přípravu domácího pečiva Dvojnásob kynutých rohlíků v igelitovém sáčku
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 10 g soli
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 100 g majonézy
- na kvásek 250 ml vlažné vody, 1 lžička cukru a půl kostky droždí nebo balíček sušeného droždí
- trochu mléka na potření upečených rohlíků
Postup přípravy domácích rohlíků
1. Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme vodu s cukrem a droždím a necháme asi 15 minut odstát.
2. V misce smícháme mouky, sůl, jogurt, majonézu a přilijeme vykynutý kvásek. Necháme odstát asi 10 minut a pak uhněteme nelepivé těsto. vložíme do igelitového sáčku.
3. Necháme kynout v teple asi do hodiny, pak těsto přendáme na vál a propracujeme.
4. Těsto si na pomoučeném válu rozdělíme asi na 100 g kuličky a každou rozválíme do tvaru oválu. Ovál umotáme do rohlíku, konec rozválíme co nejtenčí, aby se přilepil a při pečení nedělal bouli.

Domácí angličáky – Anglické rohlíky

Špaldové rohlíky z kefíru v domácí pekárně
5.`Uválené rohlíky postříkám rozprašovačem vodou a opět vložím do igelitového sáčku, nechám nakynout téměř na dvojnásob.
6. Nakynuté rohlíky pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů tak, že v dolní části trouby necháme plech s vodou na napaření.
7. Po 10 minutách dáme plech na vrch trouby a dopékáme do zlatavá a křupava. Po upečení potřeme trochou mléka.
Víte, že kynuté těsto je uklidňující a pečení může být i meditace? A navíc ta radost, když se vám pečení povede a provoní celý váš domov je k nezaplacení.

Domácí křupavé rohlíky, nejlepší jsou čerstvé ke snídani
Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI