Jablka a skořice podněcují spíše takovou lehce podzimní náladu, ale tento jemný sušenkový jablečný koláč připravuji v každém období. Celý základ je postavený na máslových sušenkách, které snadno zakoupíte v jakémkoliv supermarketu. Ideální jsou například Bebe sušenky. Nejdůležitější surovinou jsou jablka, která udávají koláči typickou chuť. Zvolte nejlépe kyselejší a tvrdší jablka. V koláči dostatečně změknou během pečení a skvěle zvýrazní chuť dezertu.

Aromatická chuť skořice je od pradávna spojována s dokonalou kombinací jablek a průběhem podzimu, případně příchodem Vánočního období. Proto je tento koláč podzimní, avšak určitě vám zachutná kdykoliv během celého roku. Popravdě se jedná o jeden z nejlepších jablečných dezertů, které jsem kdy jedla. Může za to asi perfektní textura a výrazná chuť všech ingrediencí. Navíc tento koláč pečeme v troubě pouze 15 minut, protože není zapotřebí péct velké množství těsta – prohlédněte recept a pusťte se do přípravy.

Recept na jablečný koláč se sušenkami

Délka pečení v troubě 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • máslové sušenky (např. Bebe)
  • 2 kyselejší jablka
  • 3 vejce
  • skořice
  • ořechy dle chuti
  • citronová šťáva
  • 90 g cukru
  • 100 g mouky
  • 8 g prášku do pečiva

Postup přípravy

1. Sušenky vyskládáme na dno zapékací mísy a klidně je i nalámeme, aby zabraly opravdu celou plochu.

Sušenky vyskládáme na dno zapékací mísy.
Zdroj obrázku: Ricette Golose 97, Sušenky vyskládáme na dno zapékací mísy.

2. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky.

3. Zalejeme je v misce trochou citronové šťávy a to především proto, aby nám nezhnědly. Promícháme.

4. Nyní nakrájená jablka vyskládáme rovnoměrně na sušenky s mírným překrytím a poté je posypeme skořicí.

Jablka posypeme skořicí.
Zdroj obrázku: Ricette Golose 97, Jablka posypeme skořicí.

5. Na skořicová jablka nasypeme dle chuti nasekané ořechy a připravíme si čistou mísu.

6. Do mísy rozklepneme vejce a vyšleháme je ručním mixérem společně s cukrem.

Vejce vyšleháme s cukrem.
Zdroj obrázku: Ricette Golose 97, Vejce vyšleháme s cukrem.

7. Jakmile máme vaječnou směs, přisypeme mouku s práškem do pečiva a znovu šleháme, dokud nám nevznikne tekuté těsto.

8. Toto těsto nalejeme na jablka a stěrkou rovnoměrně rozetřeme.

Těsto rozetřeme stěrkou.
Zdroj obrázku: Ricette Golose 97, Těsto rozetřeme stěrkou.

9. Nyní dáme zapékací mísu do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut.

10. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Jablečný koláč se skořicí a sušenkami.
Zdroj obrázku: Ricette Golose 97, Jablečný koláč se skořicí a sušenkami.

Proč je skořice spojována s podzimem?

Historicky skořici spojují snad všechny kuchyně s podzimem. důvode je ten, že skořice má teplé a sladce kořeněné aroma, které navozuje pocit pohodlí a útulnosti. Proto ji lidé vyhledávají především s příchodem chladných měsíců. Skořici využíváme nejen k pečení sladkých dezertů, ale také k přípravě nápojů, které nás mají zahřát.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest