Jablka a skořice podněcují spíše takovou lehce podzimní náladu, ale tento jemný sušenkový jablečný koláč připravuji v každém období. Celý základ je postavený na máslových sušenkách, které snadno zakoupíte v jakémkoliv supermarketu. Ideální jsou například Bebe sušenky. Nejdůležitější surovinou jsou jablka, která udávají koláči typickou chuť. Zvolte nejlépe kyselejší a tvrdší jablka. V koláči dostatečně změknou během pečení a skvěle zvýrazní chuť dezertu.
Aromatická chuť skořice je od pradávna spojována s dokonalou kombinací jablek a průběhem podzimu, případně příchodem Vánočního období. Proto je tento koláč podzimní, avšak určitě vám zachutná kdykoliv během celého roku. Popravdě se jedná o jeden z nejlepších jablečných dezertů, které jsem kdy jedla. Může za to asi perfektní textura a výrazná chuť všech ingrediencí. Navíc tento koláč pečeme v troubě pouze 15 minut, protože není zapotřebí péct velké množství těsta – prohlédněte recept a pusťte se do přípravy.
Recept na jablečný koláč se sušenkami
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- máslové sušenky (např. Bebe)
- 2 kyselejší jablka
- 3 vejce
- skořice
- ořechy dle chuti
- citronová šťáva
- 90 g cukru
- 100 g mouky
- 8 g prášku do pečiva
Postup přípravy
1. Sušenky vyskládáme na dno zapékací mísy a klidně je i nalámeme, aby zabraly opravdu celou plochu.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky.
3. Zalejeme je v misce trochou citronové šťávy a to především proto, aby nám nezhnědly. Promícháme.
4. Nyní nakrájená jablka vyskládáme rovnoměrně na sušenky s mírným překrytím a poté je posypeme skořicí.
5. Na skořicová jablka nasypeme dle chuti nasekané ořechy a připravíme si čistou mísu.
6. Do mísy rozklepneme vejce a vyšleháme je ručním mixérem společně s cukrem.
7. Jakmile máme vaječnou směs, přisypeme mouku s práškem do pečiva a znovu šleháme, dokud nám nevznikne tekuté těsto.
8. Toto těsto nalejeme na jablka a stěrkou rovnoměrně rozetřeme.
9. Nyní dáme zapékací mísu do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut.
10. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Proč je skořice spojována s podzimem?
Historicky skořici spojují snad všechny kuchyně s podzimem. důvode je ten, že skořice má teplé a sladce kořeněné aroma, které navozuje pocit pohodlí a útulnosti. Proto ji lidé vyhledávají především s příchodem chladných měsíců. Skořici využíváme nejen k pečení sladkých dezertů, ale také k přípravě nápojů, které nás mají zahřát.