Název pilinové řezy asi neevokuje na první dojem sladkou dobrotu, ale ve skutečnosti jde o lahodný a velmi oblíbený domácí zákusek, který by jste našli v mnoha starších kuchařkách a v rodinných sešitech s recepty. Název “pilinové” dostaly díky zdobení osmaženým kokosem v barvě pilin na povrchu.
Spodní korpus bývá tmavý kakaový nebo čokoládový, krém na korpusu máslový, pudinkový, nebo tvarohový. Tento dezert působí decentně, chutná jako z cukrárny a s postupem let si udržel přízeň v moderní kuchyni. Hodí se ke kávě, na rodinné oslavy, nebo jako tajné mlsání ke knížce.
Recept na pilinové řezy
Ingredience potřebné na přípravu pilinových řezů
Těsto
- 2 dcl oleje
- 150 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 3 lžíce kakaa
- 350 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml kefíru nebo podmáslí
- 1 vejce
- 1 lžíce jedlé sody
Krém
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 2 vanilkové cukry
- 1/2 kostky másla
Zdobení
- 30 g másla
- 50 g cukru
- 100 g kokosu
Postup přípravy pilinových řezů z plechu
1. Smícháme všechny suroviny na těsto a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Necháme vychladnout.
2. Z mléka, pudinků a vanilkového cukru uvařme hustý pudink. Do horkého pudinku přidáme máslo a vyšleháme hladký krém.
3. Krém naneseme na vychladlý korpus.
4. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme cukr. Mícháme, než se cukr rozpustí a přidáme kokos, který za stálého míchání smažíme do barvy pilin. Kokosem posypeme krém na korpusu.
Toto je tradiční poctivý koláč s duší staré dobré cukrárny.

Macecha řezy s kakaem: Dezert, po kterém se jen zapráší

Cik cak buchta z čokoládového pudinku a polevy ze zakysané smetany
pozn.: částečně upraveno AI