Název pilinové řezy asi neevokuje na první dojem sladkou dobrotu, ale ve skutečnosti jde o lahodný a velmi oblíbený domácí zákusek, který by jste našli v mnoha starších kuchařkách a v rodinných sešitech s recepty. Název “pilinové” dostaly díky zdobení osmaženým kokosem v barvě pilin na povrchu.

Spodní korpus bývá tmavý kakaový nebo čokoládový, krém na korpusu máslový, pudinkový, nebo tvarohový. Tento dezert působí decentně, chutná jako z cukrárny a s postupem let si udržel přízeň v moderní kuchyni. Hodí se ke kávě, na rodinné oslavy, nebo jako tajné mlsání ke knížce.

Recept na pilinové řezy

Ingredience potřebné na přípravu pilinových řezů

Těsto

  • 2 dcl oleje
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml kefíru nebo podmáslí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jedlé sody

Krém

  • 1/2 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2 kostky másla

Zdobení

  • 30 g másla
  • 50 g cukru
  • 100 g kokosu

Postup přípravy pilinových řezů z plechu

1. Smícháme všechny suroviny na těsto a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Necháme vychladnout.

Upečeme kakaový korpus.
Foto: Cooky.cz, Upečeme kakaový korpus.

2. Z mléka, pudinků a vanilkového cukru uvařme hustý pudink. Do horkého pudinku přidáme máslo a vyšleháme hladký krém.

3. Krém naneseme na vychladlý korpus.

4. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme cukr. Mícháme, než se cukr rozpustí a přidáme kokos, který za stálého míchání smažíme do barvy pilin. Kokosem posypeme krém na korpusu.

Toto je tradiční poctivý koláč s duší staré dobré cukrárny.

Obrázek k receptu na Macecha řezy

Macecha řezy s kakaem: Dezert, po kterém se jen zapráší

Cik cak buchta z čokoládového pudinku a polevy ze zakysané smetany

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest