5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Větrník je jedním z nejoblíbenějších českých dezertů, který se skládá z jemného odpalovaného těsta, bohaté karamelové náplně a šlehačkové vrstvy. Tento recept je ideální na speciální příležitosti, ale také pro každodenní pohoštění, pokud máte chuť na něco opravdu výjimečného. Vlastnoručně vyrobený větrník je nejen skvělým zážitkem, ale také dokonalým způsobem, jak zapůsobit na své blízké.

Není větrník jako větrník

Větrník na plech je výjimečnou variantou tradičního větrníku, která přináší několik klíčových výhod. Na rozdíl od klasického větrníku, který se peče individuálně a vyžaduje přesné tvarování každého kousku, větrník na plech zjednodušuje proces pečení tím, že se těsto rozprostře na celý plech jako základ pro všechny vrstvy. Tento způsob přípravy nejen šetří čas, ale také zaručuje rovnoměrné pečení a dokonalou konzistenci každého sousta. Základ tvoří lehké odpalované těsto, jehož chuť se krásně snoubí s dvěma náplněmi – jemnou karamelovou pudinkovou a nadýchanou šlehačkovou. První z nich přináší sladkost a bohatou texturu díky karamelovým pudinkům a máslu, zatímco druhá, sestávající ze smetany ke šlehání a ztužovače, dodává lehkost a krémovost. Vše korunuje smetanová poleva s karamelizovaným cukrem, která dezertu propůjčuje neodolatelný karamelový nádech. Větrník na plech uspokojí především milovníky klasických větrníků, kteří ovšem rádi využijí jednodušší přípravu při zachování všech chutí.

Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

Recept na větrník na plechu

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina 40 minut
Porcí 12 porcí
Větrník je složený z odpalovaného těsta, karamelového krému, šlehačky a karamelové polevy. Vše připravíme na plechu.

Potřebné vybavení

  • Metla na šlehání
  • Elektrický šlehač
  • Plech na pečení

Suroviny

Odpalované Těsto:

  • 750 ml vody
  • 230 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 8 vajec

Karamelovo-pudinková náplň:

  • 750 ml mléka
  • 2 karamelové pudinky
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Šlehačková náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Karamelová Poleva:

  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup 

  • V hrnci přivedeme k varu vodu, rozpustíme v ní máslo a sůl.
    Domácí větrník

    Servírování větrníku na plechu

  • Postupně přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne hladká lepivá hmota.
    Recept na zákusek Větrník na plech

    Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

  • Směs necháme vychladnout a poté do ní po jednom zašleháváme vejce.
    Recept na zákusek Větrník na plech

    Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

  • Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a rozetřeme do rovnoměrných plátů.
    Těsto

    Těsto na domácí větrní na plechu

  • Pečeme při 200 °C 30 až 40 minut. Během pečení neotvíráme troubu.
    Recept na zákusek Větrník na plech

    Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

  • Mezitím si připravíme první náplň – uvaříme karamelový pudink dle návodu a necháme jej vychladnout.
  • Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně do něj přidáváme vychladlý pudink.
    Recept na zákusek Větrník na plech

    Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

  • Karamelový krém naneseme na první plát těsta.
    Karamelová náplň

    Karamelová náplň do větrníků

  • Vyšleháme smetanu s cukrem a ztužovačem do tuhé šlehačky a rovnoměrně ji rozetřeme na vrstvu karamelového krému.
  • Přiklopíme druhým plátem těsta.
  • Připravíme polevu – cukr rozpustíme v hrnci a necháme zkaramelizovat, poté přidáme horkou smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí.
    Karamel

    Příprava karamelu na krém

  • Hotovou polevu nalijeme na vrchní plát větrníku a necháme vychladnout.
    Recept na zákusek Větrník na plech

    Větrník na plech – dokonalý cukrářský dezert se dvěmi krémy a karamelovou polevou

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: karamel, máslo, řezy na plech, větrníkový dort, větrníky
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest