Když je venku sychravo a vy se těšíte na teplý, vonící pokrm, který vás zahřeje a dodá vám energii. Co by mohlo být lepší než talíř plný chutného guláše? Ale ne jen obyčejného! Tento recept na guláš vám nabídne všechny výhody klasického guláše, ale s menším obsahem tuku. Tento guláš se hodí i jako zavařené jídlo na hory nebo pod stan v teplém počasí.
Krůtí maso je skvělou alternativou k masům, jako je hovězí nebo vepřové
Je bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro obnovu a růst svalů, ale zároveň nízkotučné. Kromě toho je krůtí maso zdrojem důležitých vitamínů a minerálů. Jeho živiny přispívají k posílení imunitního systému, zlepšují kvalitu pleti a podporují správné fungování metabolismu. Další výhoda tohoto guláše je jeho rychlost vaření v porovnání s klasickými guláši z hovězího masa.
Ideální příloha pro tento pokrm je buď čerstvé pečivo, těstoviny nebo knedlík, ale i vařený brambor je k tomu výborný. Pojďme si společně uvařit tento výborný guláš.
Recept na Krůtí guláš
Uvedené množství je na 4 porce, doba přípravy zabere 20 minut, doba vaření 60 minut.
Potřebné suroviny:
- 400 g cibule (najemno nakrájená)
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce majoránky
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 700 g krůtího masa (ideálně stehenního)
- 1,5 litru vývaru nebo vody
- 2 lžíce sádla (lze nahradit olejem)
- 2 brambory najemno nastrouhané (na zahuštění omáčky) – lze nahradit hladkou moukou
Postup:
1. Krůtí maso nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Očistíme česnek.
2. V hrnci rozehřejeme tuk. Orestujte na něm cibuli do zlatova. Přidáme krůtí maso, které osolíme a opepříme. Maso restujeme. Poté přidáme mletou papriku, drcený kmín a majoránku, krátce vše orestujeme. Přidáme rajčatový protlak a opět promícháme.
3. Nyní přidáme vývar a pod pokličkou vaříme. Po cca 45 minutách přidáme prolisovaný česnek a nastrouhané brambory. Brambory zahustí krůtí guláš. Kdo nechce použít bramboru, může nahradit hladkou moukou.
4. Vaříme dokud omáčka nezhoustne, než se brambory rozvaří nebo dokud mouka nezahustí omáčku. Následně dochutíme dle potřeby.
Hotovo, můžeme podávat. Dobrou chuť.