Když se řekne kynuté koláčky, mnozí z nás si okamžitě vybaví vůni domácí kuchyně. Tento dezert je ideální podávat na stolech při rodinných oslavách nebo jen tak ke kávě. Pravděpodobně se nebudou vaši blízcí zlobit, když jim tyto koláčky nachystáte k snídani nebo do svačinových boxů. Uvidíte, že koláčky doma dlouho nevydrží. Náplně zvolte podle vašich chutí.
Dnes se s vámi podělíme o recept na malé kynuté koláčky, které nám poskytla paní Jaroslava F. Její koláčky plněné tvarohovou náplní a posypané křupavou drobenkou jsou dokonalé a jak sami uvidíte z jednoduchých ingrediencí se může vytvořit něco opravdu výborného. V receptu jsou koláčky plněny tvarohem, ale tuto náplň můžete měnit dle svých chutí. Vyzkoušejte je naplnit například ořechovou, makovou náplní či marmeládou.
Recept na Malé kynuté koláčky s tvarohovou náplní a drobenkou
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje (nebo máslo)
- 10 lžiček cukru krystal
- 1 balíček sušeného droždí
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (ideálně v alobalu)
- rozinky (volitelné)
- 100 g cukru krystal
- 1 žloutek
- citronová kůra z jednoho bio citronu (volitelné)
- 2 balíčky vanilkového cukru
Na závěr drobenka + vejce na potření:
Drobenka:
- 60 g másla pokojové teploty
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krystal
Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. Zaděláme si kvásek: do vlažného mléka vysypeme sušené droždí, přidáme cukr a lžičku hladké mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
2. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto vč. kvásku a vypracujeme z nich krásné hladké nelepivé těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě. Doba kynutí cca 60 minut.
3. Když těsto vykyne, rozdělíme ho na stejné části (kuličky). Tyto kuličky rozplácneme na placku a plníme náplní, kterou máte připravenou. Tvarohová náplň se vytvoří ze smíchání uvedených surovin. Placku s náplní a zabalíme. Takto připravené koule dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kulaté koláčky kynout.
4. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Koláčky nyní pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou (drobenku vytvoříme smícháním mouky, másla a cukru).
5. Takto připravené koláčky pečeme 15-20 minut, dozlatova.
Hotové koláčky necháme vychladnou a podáváme, můžeme je na závěr ještě posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.