5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Mrkvový dort připravuji moc ráda – tento konkrétní je plný lahodné chuti, která kombinuje jemnou nasládlost mrkve s kořeněnou vůní skořice. Díky smetanové polevě je dezert krásně krémový a bohatý. Jednoduchý na přípravu, ale přitom působí slavnostně – skvělý k čaji nebo kávě. Má úžasnou krémovou polevu, příjemnou chuť vlašských ořechů a vše doplní kousky čokolády.

Základ tohoto mrkvového chlebíčku (říkám chlebíčku, protože ho připravuji v chlebové formě a následně přidám horní krémovou vrstvu) tvoří bohaté těsto z vajec, hnědého cukru a rostlinného oleje, které je obohaceno o nastrouhanou mrkev a jemnou vůni skořice. Přidání vlašských ořechů a čokoládových kousků přináší texturovanou překvapivou vrstvu, která z každého kousnutí dělá jedinečný zážitek. Na vrchu se rozprostírá krémová poleva z čerstvého sýra, másla a moučkového cukru, která chlebíčku dodává sladký a jemný závěr. Těsto pečeme 60 minut při 170°C, takže příprava není extrémně zdlouhavá.

Zdroj obrázku: Yeast Mode, Příprava těsta na mrkvový dort

Recept na mrkvový dort se smetanovou polevou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 10 porcí
Lahodný mrkvový dort s krémovou smetanovou polevou, skvělý pro každodenní pohoštění i sváteční chvíle

Potřebné vybavení

  • Šlehač
  • Forma na pečení

Suroviny

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 200 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 256 g hladké mouky
  • 250 g nastrouhané mrkve

Volitelné přísady:

  • 60 g vlašských ořechů
  • 80 g čokoládových kousků

Na polevu:

  • 225 g smetanového sýra
  • 60 g másla
  • 30 g moučkového cukru

Postup 

Postup na těsto:

  • Do mísy dejte vejce, olej, cukr a sůl. Vše dobře promíchejte metličkou, dokud nevznikne hladká směs.
  • Přidejte skořici, prášek do pečiva a mouku a opět promíchejte, dokud není těsto hladké.
  • Vmíchejte nastrouhanou mrkev, ořechy a čokoládové kousky (pokud je používáte).
    Mrkev do těsta

    Zdroj obrázku: Yeast Mode, Přidání mrkve do těsta

  • Těsto nalijte do formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 60 minut.
  • Po upečení nechte koláč vychladnout.
    Mrkvový dezert

    Zdroj obrázku: Yeast Mode, Korpus na mrkvový dezert

Postup na polevu:

  • Do mísy dejte smetanový sýr, máslo a moučkový cukr.
  • Vyšlehejte do hladké krémové hmoty.
  • Namažte krém na vychladlý koláč a ozdobte mrkví, ořechy nebo čokoládovými kousky dle chuti.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: mrkev, sýr, vejce, vlašské ořechy
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest