Když se rozhodnu připravit tento ovocný koláč, pokaždé mám pocit, že se chystám vytvořit něco skutečně mimořádného. Kombinace osvěžujícího ovoce, lehkého krému a nepečeného základu dává tomuto dezertu nejen chuťovou, ale i vizuální eleganci. I když je příprava koláče snadná a nevyžaduje pečení, výsledek působí dojmem, jako by pocházel z cukrárny. Tento dezert je ideální volbou pro slavnostní chvíle, rodinné oslavy nebo prostě jen pro ty, kteří chtějí potěšit své blízké luxusním koláčem. Ideální pro slavnostní příležitosti, rodinné posezení, ale i jako osvěžující sladká tečka po těžším jídle.

Recept na dezert Ledový Vítr

Celková délka přípravy 1h 5 minut.

Ingredience pro přípravu

Krém:

  • 9 žloutků
  • 200 g cukru
  • 3 vanilkové cukry
  • 160 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 600 ml mléka
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 800 ml smetany ke šlehání

Korpus:

  • 540 g máslových sušenek
  • 200 ml mléka

Ovoce:

  • 3 – 4 banány
  • 350 g jahod
  • 350 g kiwi
  • jahody na zdobení

Postup přípravy krémů

1. V míse si vyšleháme žloutky s krupicovým i vanilkovým cukrem do světlé pěny a poté do ni zapracujeme mouku a kukuřičný škrob.

2. 200 ml mléka vmícháme do tohoto těsta a zbylých 400 ml mléka dáme vařit do hrnce.

3. Jakmile se začne mléko vařit, odstavíme a přidáme k němu připravené těsto a promícháme.

4. Vrátíme na sporák a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání.

5. Hotový krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Krém zakryjeme potravinářskou fólií.
Zdroj obrázku: Recepttura, Krém zakryjeme potravinářskou fólií.

6. Máslo pokojové teploty vyšleháme a postupně ho zašleháme do vychladlého krému.

7. Tento krém rozdělíme na 3 stejné díly a ze smetany ke šlehání vyšleháme šlehačku a tu rozdělíme na 4 stejné díly.

Dokončení

1. Oloupané banány a kiwi nakrájíme na kolečka a jahody rozpůlíme podélně.

2. Máslové sušenky namočíme do mléka a první vrstvu vyskládáme do zapékací mísy ideálně o rozměru 35 x 25 cm.

Vyskládáme namočené máslové sušenky.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vyskládáme namočené máslové sušenky.

3. Naneseme první vrstvu žloutkového krému a zarovnáme.

4. Dále naneseme první vrstvu šlehačky a na ni vyskládáme banány.

Naneseme šlehačku.
Zdroj obrázku: Recepttura, Naneseme šlehačku.

5. Vyskládáme druhou vrstvu namočených sušenek, poté žloutkový krém a znovu šlehačka.

6. Nyní vyskládáme jahody a třetí vrstvu namočených sušenek.

Vyskládáme jahody.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vyskládáme jahody.

7. Opět žloutkový krém, šlehačka a naposled kiwi.

8. Nakonec naneseme zbytek šlehačky a dort dáme na noc do lednice.

9. Ztuhnutý dort naporcujeme a ozdobíme jahodou.

Ovocný koláč Ledový vítr.
Zdroj obrázku: Recepttura, Ovocný koláč Ledový vítr.

Tradice nepečených dortů

Nepečené dorty mají v kuchařské historii své pevné místo a jsou oblíbené po celém světě díky své jednoduchosti a osvěžující chuti. Tradice nepečených dezertů sahá hluboko do minulosti, kdy lidé hledali způsoby, jak připravit lahodné sladkosti bez nutnosti použití trouby nebo otevřeného ohně, zejména v teplejších obdobích roku.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest