Pečené kuře s nádivkou je jedním z pilířů české kuchyně. Jeho zlatavá kůrčička a šťavnaté maso spolu s výbornou nádivkou, která je uvnitř kuřete. Dáváme nádivku do kuřete i mimo, nádivka mimo kuře je krásně křupavá. Nádivka bývala spíše takovým jarním, velikonočním pokrmem. U nás si ji ale připravujeme běžně kdykoliv v roce.
Každá rodina má své tradiční pečené kuře s různými ingrediencemi. Variabilita koření je u tohoto pokrmu nekonečná. My pro Vás máme tradičnější verzi pečeného kuře, která je rozšířená o domácí nádivku.
Recept na Pečené kuře s nádivkou
Potřebné vybavení
- Trouba
- Zapékací pekáč
Suroviny
- 1 Kuře (celé)
- 2 lžíce červené papriky
- 1/2 lžíce soli
- 2 lžíce oleje
Nádivka:
- 8 ks rohlíků
- 1 ks vejce
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžíce majoránky
- 100-150 ml mléka
Postup
- Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů.
Nádivka:
- Nakrájíme si na malé kostičky rohlíky, které namočíme do mléka.
- Rohlíky pohltí všechnu tekutinu, pokud nějaká přebývá, slijeme ji.
- K rohlíkům si přidáme prolisovaný česnek, sůl, vejce a majoránku.
- Vše důkladně promícháme, ideálně propracujeme rukou.
- Hotovou nádivku necháme odpočívat a připravíme si kuře.
Kuře:
- Připravíme si do mističky marinádu na kuře. Smícháme olej, sůl a červenou papriku.
- Očištěné kuře si dáme do zapékací nádoby. Kuře si potřeme připravenou marinádou.
- Nyní kuře naplníme připravenou nádivkou. Aby nádivka nevylezla z kuřete, uzavřeme kuře pomocí jehly nebo pomocí párátka.
- Pokud se veškerá nádivka do kuřete nevejde, necháme stranou a budeme péct vedle kuřete.
- Připravené kuře v zapékací míse podlijeme trochou vody a dáme péct na 180 stupňů po dobu 60 minut.
- V průběhu pečení kuře kontrolujeme a případně podléváme.
- Po 60 minutách kuře otočíme a přidáme vedle kuřete nádivku, která se nám do kuřete nevešla.
- Takto pečeme dalších 30 minut, dokud není kůrka na kuřeti krásně zlatá a křupavá. To stejné u nádivky.
Obrázek: cooky.cz, Pečené kuře s nádivkou, nádivka i v pekáči