Uvaříme si dokonalé plněné bramborové knedlíky s uzený masem, zelím a brynzou podle mého receptu. Běžné knedlíky s uzeným jste už někdy jedli asi všichni. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že je jednou takto zdokonalíme. Objevila jsem tento úžasný recept, kdy se přidá brynza. Když jsem je uvařila poprvé, nikdo doma nevěděl, proč jsou tak vynikající, ale všem chutnaly. Brynza v tomto jídle prostě dělá zázraky a z fádních knedlíků s uzeným tvoří prvotřídní lahůdku. Pokud seženete brynzu přímo z farmy z ovčína, tím lépe. Jinak ji koupíte balenou v každém supermarketu. My si vozíme každoročně čerstvou brynzu ze salaše na Slovensku a poté si ji po příjezdu domů zamrazíme po 500 g balíčcích. Tuto autentickou brynzu poté spotřebováváme postupně po celý rok.

Recept na plněné knedlíky s uzeným a brynzou

Délka vaření 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g kyselého zelí
  • 250 g anglické slaniny nebo uzeného masa
  • 250 g brynzy
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Nejdříve si ve slupce uvaříme brambory do měkka a poté je uvařené oloupeme.

2. Brambory najemno nastrouháme, přidáme k nim mouku, sůl, vejce a ručně vypracujeme těsto.

Brambory najemno nastrouháme.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Brambory najemno nastrouháme.
Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Vypracujeme těsto.

3. Nyní těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a nakrájíme na čtverečky 5 x 5 cm.

4. Anglickou slaninu si orestujeme na pánvi a dále ji opečenou smícháme v míse s brynzou.

Smícháme opečenou slaninu s brynzou.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Smícháme opečenou slaninu s brynzou.

5. Z této směsi vytvarujeme kuličky a těmi naplníme čtverečky z těsta.

Směsí naplníme knedlíky.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Směsí naplníme knedlíky.

6. U čtverečků spojíme protilehlé rohy k sobě a vytvarujeme kulaté knedlíky.

7. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.

8. Do vroucí vody vkládáme knedlíky a vaříme je 15 – 20 minut.

9. Zelí si uvaříme s cukrem dle chuti a podáváme ke knedlíkům.

Další variace, pokud nemáte rádi brynzu

Nemáte rádi brynzu, nebo si jen chcete knedlíky namixovat a zpestřit? Zde jsou další 2 velmi chutné variace náplní.

S mletým hovězím masem: V míse smícháme 250 g mletého hovězího masa, 2 vejce, orestovanou anglickou slaninu a opečenou cibuli. Osolíme a opepříme. Vytvarujeme masové kuličky a naplníme jimi čtverečky z těsta. Poté pokračujeme stejně jako u brynzových knedlíků.

Masová směs.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Masová směs.

Zelné knedlíky: Orestujeme si na pánvi spolu anglickou slaninu, cibuli a zelí. Touto opečenou směsí naplníme těsto na knedlíky a pokračujeme dále stejně jako u brynzových.

Zelná směs.
Zdroj obrázku: Zlatá vareška, Zelná směs.
Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest