Tradiční kynuté knedlíky mají to pravé kouzlo domova a dětských vzpomínek. Těch, kdy babička hnětla těsto rukou ve velké míse, pak bylo nakynuté těsto rozložené na plátěném ubrusu po celém stole, až potom se z něj rýsovaly pověstné kynuté knedlíky. Vždycky provoněly celý dům a zasytily celou rodinu. Bylo jedno, zda byly sladké či slané, plněné či neplněné, vždycky byly výborné i druhý den. My si ukážeme recept na knedlíky plněné ovocem.
Babiččiny kynuté knedlíky umí potěšit srdce i žaludek. Jsou nadýchané, jemné, plněné například ovocem, anebo jen tak přelité máslem, čokoládovou polevou anebo posypané ořechy a polité šípkovou omáčkou – ty jsem já osobně měla nejraději. Někdo je vaří ve vodě, někdo zase v páře, u nás se dělaly vždycky právě ty pařené. A byly hebké jako obláček.
Recept na pařené kynuté knedlíky s ovocem, tvarohem a máslem
Ingredience potřebné na kynuté knedlíky
- 500 g polohrubé mouky
- kostka droždí
- trocha cukru
- vlažná voda
- 3/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 150 ml vlažného mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce oleje
- ovoce dle chuti (meruňky, jahody, jablka s kostkou cukru,…)
Suroviny na posypání a polití
- máslo
- tvrdý tvaroh (kakao a skořice)
- moučkový cukr
Postup na kynuté knedlíky
1. Do větší misky si nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme v teple přikryté vzejít kvásek.
2. Přidáme sůl, vejce, vlažné mléko, moučkový cukr, jej a vypracujeme vláčné těsto.
3. Těsto necháme kynout v teple přikryté utěrkou 1,5 až 2 hodiny.
6. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál a vyválíme placku, kterou rozřežeme na čtverce dle velikosti ovoce.
7. Na každý čtverec položíme ovoce, například polovinu meruňky, zabalíme do uzlíčku, čím vytvarujeme knedlíky.
8. Knedlíky vaříme na páře 10 minut. Do hrnce dáme vodu, napařovací koš, utěrku, do které zabalíme knedlíky a napařujeme. Já napařuji v parním hrnci.
9. Po vyndání každý knedlík propíchneme vidličkou, abychom z knedlíku vypustili páru a knedlíky se nám nezdrcly. Je to důležité!
10.Knedlíky poté posypeme tvrdým strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Přejeme dobrou chuť!
Tip
Prázdné knedlíky můžeme použít k dušenému zelí či uzenému masu nebo Segedínu.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem: Pochoutka do teplých letních dnů

Kynuté borůvkové knedlíky vařené na páře: Jsou měkoučké a lehké jako mech
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková