Tradiční kynuté knedlíky mají to pravé kouzlo domova a dětských vzpomínek. Těch, kdy babička hnětla těsto rukou ve velké míse, pak bylo nakynuté těsto rozložené na plátěném ubrusu po celém stole, až potom se z něj rýsovaly pověstné kynuté knedlíky. Vždycky provoněly celý dům a zasytily celou rodinu. Bylo jedno, zda byly sladké či slané, plněné či neplněné, vždycky byly výborné i druhý den. My si ukážeme recept na knedlíky plněné ovocem.

Babiččiny kynuté knedlíky umí potěšit srdce i žaludek. Jsou nadýchané, jemné, plněné například ovocem, anebo jen tak přelité máslem, čokoládovou polevou anebo posypané ořechy a polité šípkovou omáčkou – ty jsem já osobně měla nejraději. Někdo je vaří ve vodě, někdo zase v páře, u nás se dělaly vždycky právě ty pařené. A byly hebké jako obláček.

Recept na pařené kynuté knedlíky s ovocem, tvarohem a máslem

Ingredience potřebné na kynuté knedlíky

  • 500 g polohrubé mouky
  • kostka droždí
  • trocha cukru
  • vlažná voda
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • ovoce dle chuti (meruňky, jahody, jablka s kostkou cukru,…)

Suroviny na posypání a polití

  • máslo
  • tvrdý tvaroh (kakao a skořice)
  • moučkový cukr

Postup na kynuté knedlíky

1. Do větší misky si nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme v teple přikryté vzejít kvásek.

2. Přidáme sůl, vejce, vlažné mléko, moučkový cukr, jej a vypracujeme vláčné těsto.

3. Těsto necháme kynout v teple přikryté utěrkou 1,5 až 2 hodiny.

6. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál a vyválíme placku, kterou rozřežeme na čtverce dle velikosti ovoce.

7. Na každý čtverec položíme ovoce, například polovinu meruňky, zabalíme do uzlíčku, čím vytvarujeme knedlíky.

Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce, které plníme ovocem a zabalíme.
Foto: Cooky.cz, Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce, které plníme ovocem a zabalíme.

8. Knedlíky vaříme na páře 10 minut. Do hrnce dáme vodu, napařovací koš, utěrku, do které zabalíme knedlíky a napařujeme. Já napařuji v parním hrnci.

9. Po vyndání každý knedlík propíchneme vidličkou, abychom z knedlíku vypustili páru a knedlíky se nám nezdrcly. Je to důležité!

10.Knedlíky poté posypeme tvrdým strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Přejeme dobrou chuť!

Tip

Prázdné knedlíky můžeme použít k dušenému zelí či uzenému masu nebo Segedínu.

Obrázek receptu na švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem: Pochoutka do teplých letních dnů

Obrázek receptu na Kynuté borůvkové knedlíky na páře, jako mech

Kynuté borůvkové knedlíky vařené na páře: Jsou měkoučké a lehké jako mech

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest