Šlehaný karamel je lahodná a bohatá sladká pochoutka, kterou můžete použít jako polevu na dorty, palačinky, zmrzlinu nebo ji jednoduše podávat samostatně s čerstvým ovocem. Příprava tohoto karamelu je velmi snadná a zvládne ji každý, ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař. Tajemstvím jeho úspěchu je správně rozpuštěný cukr, máslo a smetana, které spolu tvoří jemný a krémový karamel s perfektní konzistencí.
Díky šlehaní má karamel lehčí konzistenci než klasický karamel, což ho činí příjemnějším pro podávání na zákuscích, ale můžete ho také servírovat s lívanci, dorty nebo jako dip pro ovoce. Navíc, pokud ho uchováte v lednici, vydrží několik dní, což vám umožní mít tuto sladkou pochoutku vždy po ruce.
Recept na jednoduchý šlehaný karamel
Ingredience pro přípravu
- 250 g cukru
- 65 g mírně slaného másla
- 200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
Postup přípravy
1. Cukr nasypeme do kastrolu a rozpustíme ho bez míchání.
2. Jakmile vznikne světlý karamel, přidáme nakrájené máslo a za stálého míchání ho v karamelu rozpustíme.
3. Poté přilejeme smetanu a alespoň 2 minuty vkuse mícháme.
4. Krém nyní nalejeme do misky a tu dáme na 15 minut do lednice.
5. Následně asi 10 sekund šleháme a vložíme na 10 minut do mrazáku.
6. Nakonec vytáhneme z mrazáku a šleháme tak dlouho, dokud krém nezhoustne a nezesvětlá.
Zajímavosti o karamelu
Slovo “karamel” pochází z latinského výrazu “cannamellis,” což znamená “cukrová třtina”. Tento název odkazuje na surovinu, z níž se karamel vyrábí, tedy na cukr. Karamel lze nalézt v mnoha podobách, od tvrdých bonbonů až po tekuté omáčky, pěny a náplně do dezertů. Může se používat ve sladkých i slaných jídlech, např. v kombinaci se sýrem nebo masem pro zajímavý kontrast chutí.