Pokud máte rádi krémové polévky, toto je jejich král. Tato skvělá dýňová polévka se pyšní svojí krémovou strukturou a zlatavou barvou a recept je jednoduchý a srozumitelný.. Její chuť vás dostane, to vám slibuji. A připravíte-li si ji během podzimu, vyjde také velmi levně, protože v tomto období jsou dýně všudypřítomné. Pro co nejlepší výsledek si ještě před začátkem vaření polévky připravíme domácí česnekové krutony, se kterými doženete polévku k dokonalosti. Recept na krutonky je jednoduchý, v podstatě si pouze upečete nakrájenou bagetu namočenou v česneku a parmazánu. Můžete použít také obyčejné přírodní krutonky z chleba.

Recept na polévku z pečených máslových dýní

Délka přípravy 10 minut, délka vaření 1 hodina 10 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 1 velká máslová dýně
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 žluté cibule
  • 1/2 jablka (ideálně odrůda Granny Smith)
  • 1 stroužek česneku
  • 6 šalvějových listů
  • 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 hrnku smetany
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Krémová dýňová polévka z pečené máslové dýně
Zdroj: thatovenfeelin, Krémová dýňová polévka z česnekovými krutonky

1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a dýni si podélně rozpůlíme a zbavíme semínek.

2. Rozpůlenou dýni položíme řezem nahoru na plech a potřeme 1 lžící rozpuštěného másla.

3. Osolíme, opepříme a dáme péct do předehřáté trouby na 50 minut až 1 h do změknutí.

4. Měkkou dýni necháme zchladnout, mezitím si ve velkém hrnci rozpustíme druhou lžíci másla.

5. Přidáme nakrájenou cibuli, oloupané, jádřinců zbavené a nakrájené jablko a restujeme cca 5 minut.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně

6. Dále přidáme nastrouhaný česnek, nakrájené šalvějové listy, případně osolíme a opepříme.

7. Restujeme další minutu a postupně z upečené dýně vydlabeme lžící dužinu, kterou přidáme do hrnce.

8. Do hrnce přidáme vývar a nyní přivedeme k varu.

9. Za občasného míchání vaříme 10 minut a dochutíme kajenským pepřem.

10. Následně hrnec odstavíme a vmícháme smetanu.

11. Nyní tyčovým mixérem polévku rozšleháme do hladka.

12. Dochutíme dle chuti solí a pepřem.

13. Před podáváním ozdobíme hustou smetanou, krutony a nasekanou šalvějí.

Máslová dýně.
Zdroj obrázku: depositphotos, Máslová dýně.

Máslová dýně je pro polévku nejlepší

Máslová dýně je velmi oblíbený druh zimní dýně díky krémové textuře a sladké chuti. Je pro ni typický hruškovitý tvar a tvrdou, oranžovou dužinu. Doplňuje ji světle oranžová, spíše béžová slupka. Vysoké nutriční hodnoty z ní činí skvělý doplněk každodenní stravy.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest