Pokud máte rádi krémové polévky, toto je jejich král. Tato skvělá dýňová polévka se pyšní svojí krémovou strukturou a zlatavou barvou a recept je jednoduchý a srozumitelný.. Její chuť vás dostane, to vám slibuji. A připravíte-li si ji během podzimu, vyjde také velmi levně, protože v tomto období jsou dýně všudypřítomné. Pro co nejlepší výsledek si ještě před začátkem vaření polévky připravíme domácí česnekové krutony, se kterými doženete polévku k dokonalosti. Recept na krutonky je jednoduchý, v podstatě si pouze upečete nakrájenou bagetu namočenou v česneku a parmazánu. Můžete použít také obyčejné přírodní krutonky z chleba.
Recept na polévku z pečených máslových dýní
Délka přípravy 10 minut, délka vaření 1 hodina 10 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 1 velká máslová dýně
- 2 lžíce másla
- 1/2 žluté cibule
- 1/2 jablka (ideálně odrůda Granny Smith)
- 1 stroužek česneku
- 6 šalvějových listů
- 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- 1/4 hrnku smetany
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a dýni si podélně rozpůlíme a zbavíme semínek.
2. Rozpůlenou dýni položíme řezem nahoru na plech a potřeme 1 lžící rozpuštěného másla.
3. Osolíme, opepříme a dáme péct do předehřáté trouby na 50 minut až 1 h do změknutí.
4. Měkkou dýni necháme zchladnout, mezitím si ve velkém hrnci rozpustíme druhou lžíci másla.
5. Přidáme nakrájenou cibuli, oloupané, jádřinců zbavené a nakrájené jablko a restujeme cca 5 minut.
6. Dále přidáme nastrouhaný česnek, nakrájené šalvějové listy, případně osolíme a opepříme.
7. Restujeme další minutu a postupně z upečené dýně vydlabeme lžící dužinu, kterou přidáme do hrnce.
8. Do hrnce přidáme vývar a nyní přivedeme k varu.
9. Za občasného míchání vaříme 10 minut a dochutíme kajenským pepřem.
10. Následně hrnec odstavíme a vmícháme smetanu.
11. Nyní tyčovým mixérem polévku rozšleháme do hladka.
12. Dochutíme dle chuti solí a pepřem.
13. Před podáváním ozdobíme hustou smetanou, krutony a nasekanou šalvějí.
Máslová dýně je pro polévku nejlepší
Máslová dýně je velmi oblíbený druh zimní dýně díky krémové textuře a sladké chuti. Je pro ni typický hruškovitý tvar a tvrdou, oranžovou dužinu. Doplňuje ji světle oranžová, spíše béžová slupka. Vysoké nutriční hodnoty z ní činí skvělý doplněk každodenní stravy.