Nejsem vegetarián, ale zeleninové řízečky si nikdy neodpustím. Cuketa, kedlubna, celer nebo právě patizón – všechny tyto druhy zeleniny připravené na způsob řízků jsou skvělou volbou pro lehčí oběd nebo večeři. Navíc s vařenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou nemají chybu. Smažení se snažím trochu odlehčit, proto zeleninu před přípravou pouze lehce postříkám olejem a upeču v horkovzdušné troubě. Ale záleží jen na vás, jaký způsob zvolíte.

Důležitá část přípravy patizónu je zbavení přebytečné vody. Stačí oloupané plátky osolit nebo posypat vegetou a nechat je půl hodiny odležet. Po slití vody můžete pokračovat dál – obalit je buď v klasickém trojobalu, nebo v těstíčku z mléka, mouky a vajec. Patizón seženete nejčastěji na podzim, ale pokud ho pěstujete na zahradě, užijete si ho klidně i během léta. A pokud ještě váháte, jestli ho vyzkoušet, tak rozhodně doporučuji – patizón vás mile překvapí.

Recept na patizón jako řízek v trojobalu anebo v těstíčku

Ingredience potřebné na přípravu řízků z patizónu

  • 1 větší patizón
  • sůl nebo vegeta bez konzervantů
  • mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup na smažený patizón

Obrázek receptu na Patizón jako řízek, je libo v trojobalu anebo v těstíčku?
Foto: cooky.cz, Recept na Patizón jako řízek, je libo v trojobalu anebo v těstíčku?

1. Patizón oloupeme a pokrájíme na plátky o síle asi 1 cm.

2. Plátky z obou stran osolíme nebo posypeme vegetou a necháme odležet asi půl hodiny, aby pustily vodu.

3. Vodu z plátků slijeme, opepříme, obalíme v mouce, vejci a strouhance.

4. Smažíme na prudkém, později na mírném ohni do zlatova z obou stran.

5. Vytahujeme na papírovou utěrku kvůli odsání tuku.

Tipy pro vylepšení

  • Pro zdravější variantu můžete patizón upéct v troubě.
  • Podáváme s bramborovou kaší, vařenými brambory a s česnekovým dipem anebo domácí tatarkou.
  • Při větší úrodě patizonů je můžeme použít jako krásnou podzimní ozdobu.
Krásná ozdoba z patizonů při větší úrodě.
Foto: cooky.cz, Krásná ozdoba z patizónů při větší úrodě.
Obrázek receptu na nakládanou cuketu s patizonem.

Nakládaná cuketa a patizon: Sterilované zeleninové matjesy

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest