Nejsem vegetarián, ale zeleninové řízečky si nikdy neodpustím. Cuketa, kedlubna, celer nebo právě patizón – všechny tyto druhy zeleniny připravené na způsob řízků jsou skvělou volbou pro lehčí oběd nebo večeři. Navíc s vařenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou nemají chybu. Smažení se snažím trochu odlehčit, proto zeleninu před přípravou pouze lehce postříkám olejem a upeču v horkovzdušné troubě. Ale záleží jen na vás, jaký způsob zvolíte.
Důležitá část přípravy patizónu je zbavení přebytečné vody. Stačí oloupané plátky osolit nebo posypat vegetou a nechat je půl hodiny odležet. Po slití vody můžete pokračovat dál – obalit je buď v klasickém trojobalu, nebo v těstíčku z mléka, mouky a vajec. Patizón seženete nejčastěji na podzim, ale pokud ho pěstujete na zahradě, užijete si ho klidně i během léta. A pokud ještě váháte, jestli ho vyzkoušet, tak rozhodně doporučuji – patizón vás mile překvapí.
Recept na patizón jako řízek v trojobalu anebo v těstíčku
Ingredience potřebné na přípravu řízků z patizónu
- 1 větší patizón
- sůl nebo vegeta bez konzervantů
- mouka
- vejce
- strouhanka
- olej nebo sádlo na smažení
Postup na smažený patizón
1. Patizón oloupeme a pokrájíme na plátky o síle asi 1 cm.
2. Plátky z obou stran osolíme nebo posypeme vegetou a necháme odležet asi půl hodiny, aby pustily vodu.
3. Vodu z plátků slijeme, opepříme, obalíme v mouce, vejci a strouhance.
4. Smažíme na prudkém, později na mírném ohni do zlatova z obou stran.
5. Vytahujeme na papírovou utěrku kvůli odsání tuku.
Tipy pro vylepšení
- Pro zdravější variantu můžete patizón upéct v troubě.
- Podáváme s bramborovou kaší, vařenými brambory a s česnekovým dipem anebo domácí tatarkou.
- Při větší úrodě patizonů je můžeme použít jako krásnou podzimní ozdobu.

Nakládaná cuketa a patizon: Sterilované zeleninové matjesy
pozn.: částečně upraveno AI