Taky už máte dost těch tuňákových, vajíčkových nebo česnekových pomazánek, kterých je všude jako máku? Nejste sami, proto si dnes připravíme chutnou a voňavou pomazánku. Hlavní roli si v surovinách zahrají a parmazán. Pomazánka je výtečná během každodenního shonu, když potřebujete rychlou svačinu. Hodí se k chlebu, rohlíku, toastu nebo do sendviče či obložené bagety. Navíc pomazánku zvládnete za chvilku pro více strávníků najednou.

Recept na sýrovo-olivovou pomazánku

Délka přípravy 10 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g majonézy
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce margarínu
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g zelených oliv
  • 200 g zakysané smetany
  • hladkolistá petržel
  • pažitka

Postup přípravy

1. V míse si nejdříve smícháme margarín, zakysanou smetanu a majonézu. Vypracujeme hladkou směs.

2. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané olivy a nasekané bylinky.

3. Pořádně promícháme a nakonec přidáme nastrouhaný parmazán.

4. Opět vše dobře zamícháme, aby se nám suroviny spojily.

5. Můžeme okamžitě podávat, případně skladovat v nádobě s víkem v chladničce.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!
Nejlepší pomazánky z kuchyně

Zelené nebo černé olivy?

Druhy oliv.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Druhy oliv.

Víte, jaký je hlavní rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Někdo by řekl, že odrůda plodiny. Ve skutečnosti je to stupeň zralosti. Liší se v několika aspektech, díky kterým si jednotlivé olivy vybíráme. Kromě zralosti jde samozřejmě hlavně o chuť, texturu a způsob použití.

Zelené olivy se sklízejí před dozráním. Jsou tužší, svěžejší a mají mírně nahořklou, až trpkou chuť.

Černé olivy se sklízí později, až ve stádiu plné zralosti. Jsou obecně měkčí a sladší. Chuť je bohatší.

Do pomazánky proto použijte olivy jaké chcete. I přes to, že nám obecně více chutnají olivy černé, usoudili jsme, že do této pomazánky jsou lepší zelené.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest