Taky už máte dost těch tuňákových, vajíčkových nebo česnekových pomazánek, kterých je všude jako máku? Nejste sami, proto si dnes připravíme chutnou a voňavou pomazánku. Hlavní roli si v surovinách zahrají a parmazán. Pomazánka je výtečná během každodenního shonu, když potřebujete rychlou svačinu. Hodí se k chlebu, rohlíku, toastu nebo do sendviče či obložené bagety. Navíc pomazánku zvládnete za chvilku pro více strávníků najednou.
Recept na sýrovo-olivovou pomazánku
Délka přípravy 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g majonézy
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 1/2 cibule
- 2 lžíce margarínu
- 1 stroužek česneku
- 150 g zelených oliv
- 200 g zakysané smetany
- hladkolistá petržel
- pažitka
Postup přípravy
1. V míse si nejdříve smícháme margarín, zakysanou smetanu a majonézu. Vypracujeme hladkou směs.
2. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané olivy a nasekané bylinky.
3. Pořádně promícháme a nakonec přidáme nastrouhaný parmazán.
4. Opět vše dobře zamícháme, aby se nám suroviny spojily.
5. Můžeme okamžitě podávat, případně skladovat v nádobě s víkem v chladničce.
Zelené nebo černé olivy?
Víte, jaký je hlavní rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Někdo by řekl, že odrůda plodiny. Ve skutečnosti je to stupeň zralosti. Liší se v několika aspektech, díky kterým si jednotlivé olivy vybíráme. Kromě zralosti jde samozřejmě hlavně o chuť, texturu a způsob použití.
Zelené olivy se sklízejí před dozráním. Jsou tužší, svěžejší a mají mírně nahořklou, až trpkou chuť.
Černé olivy se sklízí později, až ve stádiu plné zralosti. Jsou obecně měkčí a sladší. Chuť je bohatší.
Do pomazánky proto použijte olivy jaké chcete. I přes to, že nám obecně více chutnají olivy černé, usoudili jsme, že do této pomazánky jsou lepší zelené.