Cibulové čatní není jen obyčejný doplněk k jídlu, je to kulinářský zážitek, který dokáže udělat z nejobyčejnějšího jídla gurmánský zážitek. Tento lahodný a aromatický doplněk pochází z indické kuchyně, kde čatní znamená “koření” a jeho hlavním úkolem je dodat jídlu nové rozměry chutí, je to taková cibulová marmeláda. Pojďme se ponořit do světa tohoto cibulového čatní a objevit jeho kouzla.

Co je cibulové čatní?

Cibulové čatní je směs jemně nakrájené cibule (bílá nebo červená), která je pomalu karamelizována s různými druhy koření a dalších přísad, jako je cukr, ocet a někdy i ovoce jako jablka nebo hrozinky. Výsledek je sladký, kyselý, pikantní směs, je to komplexní symfonie chutí, která dokáže obohatit jakékoliv jídlo.

Jaké jsou výhody cibulového čatní

  1. Univerzálnost: Můžeme ho použít jako doplněk k masu, sýrům, sendvičům nebo dokonce jako přísadu do omáček a marinád.
  2. Jednoduchost: Může to působit složitě, ale příprava cibulového čatní je ve skutečnosti jednoduchá. Stačí jen pár základních surovin a trpělivost.
  3. Dlouhá trvanlivost: Cibulové čatní lze skladovat v lednici až několik týdnů.

Recept na Cibulové čatní

Uvedené množství je na 4 porce a zabere nám to 60 minut.

Cibulové čatní, recept, postup přípravy a jeho výhody
Obrázek: cooky.cz, Cibulové čatní

Potřebné suroviny

  • 4 velké cibule (nejlépe červené)
  • 100 g hnědého cukru
  • 100 ml balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky chilli prášku (volitelné)

Postup

1. Cibuli nakrájíme na tenké plátky. V hrnci zahřejeme olivový olej a pomalu restujeme cibuli, dokud není měkká, což bude trvat 15-20 minut.

2. Nyní přidáme cukr, sůl, skořici a chilli, promícháme dokud cibule nezkaramelizuje, celý tento proces trvá asi 10 minut.

3. Jakmile je směs lepivá, zakápneme ji balzamikovým octem a promícháme. Mícháme dokud se ocet neodpaří.

4. Necháme čatní vychladnout a vložíme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Skladujeme v lednici.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest