Máme venku teplo, jako u Egejského moře, tak co se přesunout v myšlenkách na nádherné řecké pláže, kde máte před sebou stůl plný lahodných pokrmů. Mezi nimi se vyjímá jedna specialita, která je neodmyslitelnou součástí řecké kuchyně a tím jsou Tzatziki. Tento krémový, osvěžující dip je ideální jak pro horké letní dny.

Co jsou to tzatziki?

Tzatziki je tradiční řecký dip, který se připravuje z hustého řeckého jogurtu, čerstvých salátových okurek, česneku, olivového oleje, citronové šťávy a bylinek, nejčastěji kopru. Kombinace těchto ingrediencí vytváří jedinečný chuťový zážitek.

Historie tohoto pokrmu

Tzatziki májí své kořeny hluboko v minulosti. Řekové si tuto pochoutku oblíbili již před mnoha staletími a dodnes jsou jejich nedílnou součástí. Původně se podobné dipy připravovaly v oblastí Balkánu a Malé Asie, ale právě Řekové z něj udělali to, čím jsou dnes.

Pokud si chcete připravit autentické tzatziki, budete potřebovat ty správné suroviny a trochu času. Zde je jednoduchý recept, který každý zvládne.

Recept na Řecké Tzatziky

Výroba tohoto dipu/salátu zabere maximálně 15 minut.

Obrázek: cooky.cz, Poklad řecké kuchyně Tzatziki

Potřebné ingredience

  • 1 velká okurka
  • 250 g hustého řeckého jogurtu
  • 1-2 stroužky česneku (množství dejte podle vaší chutě)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce čerstvého kopru + 1/2 lžíce máty

Postup

Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně
Obrázek: cooky.cz, Poklad řecké kuchyně Tzatziki

1. Okurku nastrouháme najemno a vyždímáme z ní přebytečnou vodu, ideálně přes plátýnko nebo přes papírovou utěrku. Tak vysajeme co největší množství vody.

2. V misce smícháme jogurt, nastrouhanou okurku, prolisovaný česnek, olivový olej a citronovou šťávu.

Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně
Obrázek: cooky.cz, Poklad řecké kuchyně Tzatziki

3. Přidáme sůl, pepř a nasekaný kopr s mátou. Vše důkladně promícháme.

Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně
Obrázek: cooky.cz, Poklad řecké kuchyně Tzatziki

4. Necháme tzatziki odležet v lednici alespoň hodinu, aby se chutě krásně propojily.

Hotovo, můžeme podávat.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Tzatziki je úžasně všestranné, můžeme je tedy podávat jako dip k čerstvému chlebu, pita chlebu, tureckému flatbreadu či k zeleninovým hranolkám. Skvěle se dále hodí jako omáčka ke grilovanému masu, rybám nebo falafelu. A pokud chcete něco opravdu osvěžujícího, zkuste tzatziky přidat do sendviče nebo tortily.

Dobrou chuť.

Video recept s postupem na nejlepší domácí Tzatziki

Video cooky.cz – domácí Tzatziki


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest