Česko je nesmírně bohaté na tradiční a venkovská jídla, která jsou oblíbená již po generace. Tento uzený bůček se zelím a knedlíkem je tak trochu král českého stolu, pomyslný gastronomický monument, chcete-li. Celé jídlo si v sobě nese kus historie a také nepopíratelnou řemeslnou poctivost. Zjednodušeně je v každém soustu kus české duše. Bůček navíc skvěle promaže bramborové knedlíky a pustí šťávu, ze které připravíme výtečný sosíček.
Zelí je možná zelenina, ale v české kuchyni hraje roli hlavního hráče. Není žádným tajemstvím, že fermentovaná zelenina, u nás právě nejčastěji zelí, patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Proto s jeho konzumací vůbec neváhejte a nešetřete. Nelze ani vypsat jeho zdravotní benefity, bylo by to na samostatný odstavec.
Recept na venkovský bůček se zelím a knedlíkem
Ingredience pro přípravu
Maso a zelí:
- 750 g uzeného bůčku
- 600 g kysaného zelí
- 1 cibule
- cukr dle chuti
- sůl a kmín
- kousek sádla
- 1 lžička hladké mouky
Bramborové knedlíky:
- 500 g den předem uvařených brambor
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
Šťáva:
- 70 g špeku
- 1 větší cibule
- 1 lžička sádla
- sůl a pepř
- česnek
- 1 lžička hladké mouky
Postup přípravy knedlíků
1. Oloupané brambory prolisujeme nebo nastrouháme najemno, přidáme mouku, sůl, vejce a vypracujeme těsto.
2. Rozdělíme na 4 díly a vytvarujeme z nich válečky.
3. Vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.
Příprava zelí
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, cukr a podusíme, případně podle potřeby podlijeme vodou.
2. Poté poprášíme moukou, promícháme a podusíme.

Pomalu pečený bůček s křupavou kůžičkou z domácí marinády – staročeská pochoutka s jednoduchou přípravou
Příprava sosu
1. Na pánvi rozškvaříme kostičky špeku a přidáme najemno nakrájenou cibuli.
2. Vyškvaříme a osmahneme do hněda, ale nesmíme připálit, cibule by zhořkla.
3. Zaprášíme moukou, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
4. Můžeme dochutit troškou worcesteru a špetkou vegety dle chuti.
Proč je tak oblíbené?
Protože je poctivé! A také protože v sobě tento pokrm spojuje vše, co je na české kuchyni nejlepší. Není třeba hledat žádné složité suroviny ani profesionální postupy. Ty nejlepší recepty se rodí na českém venkově.

Pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky nebo knedlíky a špenátem

Dokonalý pečený bůček: Měkký uvnitř, křupavý na povrchu, s pálivým křenem a sladkými švestkami
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI