Pro mě houby symbolizují chvíle strávené mezi mechy a kapradím, kdy hledání hříbků, lišek nebo bedel je nejen zábavou, ale také odpočinkem pro duši. Naše rodina houby miluje – jak sbírání, tak jejich konzumaci na různé způsoby. Vždy říkám, že houby mám ráda na všechny způsoby. Mrzí mě však, že znám jen pár druhů jedlých hub, které les nabízí. Určitě vám doporučuji zakoupit kvalitní atlas hub.
Dnes si ukážeme recept na čalamádu z lesních hub, která je skvělým způsobem, jak uchovat vaše nalezené houby. Hodí se jako příloha k masu, na topinku nebo jen tak k pečivu. Nejlepší je pro tento recept použití směsi lesních hub, jako jsou hříbky, lišky nebo kozáky, ale lze přidat i žampiony, pokud byste nějaké našli třeba na své zahrádce.
Recept na vynikající čalamádu z lesních hub: vůně lesa ve vaší kuchyni
Ingredience na přípravu láku do čalamády
- 30 g soli
- 2dl octu
- 1 dl vody
- 10 ks hřebíčků
- 5 ks bobkového listu
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
Ingredience na přípravu samotné houbové čalamády
- 2 kg hřibovitých hub
- 1 ostrý kečup
- 1 rajský protlak
- 1/2 kg bílé papriky
- 1/2 kg cibule
- 1,5 dl rostlinného oleje
- 150 g cukru krystal
Postup přípravy
1. Čisté hřibovité houby si nakrájíme na větší kousky, zalijeme v hrnci vodou, přivedeme k varu a 3 minuty povaříme. Potom houby zcedíme.
2. Uvaříme si lák z vody, octu, soli, hřebíčků, bobkového listu, pepře a nového koření. Lák přivedeme k varu a přecedíme přes sítko.
3. Houby bez vody přendáme do větší nádoby a přidáváme na tenké proužky nakrájenou bílou papriku, cibuli , protlak, kečup, cukr a olej.
4. Ke směsi nalijeme připravený lák a pořádně promícháme, aby se nám všechny suroviny propojily.
5. Připravenou čalamádu plníme do vysterilovaných sklenic a zavíráme.
6. Sterilizujeme při 90 stupních 30 minut.
Tipy pro použití čalamády
Tato čalamáda je výborná jak za studena, jako salát, tak na přípravu různých pokrmů, jako je například Čína, těstoviny s houbami a podobně.