Vyhledáváte-li vegetariánské jídlo, rozhodně se nespokojte s argumentem, že smažený sýr s hranolky je také vegetariánský. Vegetariánský sice je, ale do zdravého jídla má daleko. Ovšem zapečený lilek se zeleninou, žampiony a sýrem, to je jiná pochoutka. Recept je velmi jednoduchý a vše si připravíte během 15 minut, pak už se suroviny jen samy pečou v troubě. Pro co nejlepší chuťový požitek podáváme s topinkou, která bude příjemně křupajícím doplňkem. V některých kuchyních se s tímto receptem můžete setkat pod názvem “Zapečený baklažán”, avšak jde o jedno a to samé jídlo. Specifickou ingredienci je měkký sýr Brie nebo Camembert, se kterým celé jídlo chutná ještě o úroveň lépe.

Recept na zapečený lilek se žampiony a sýrem

Délka přípravy 15 minut, délka pečení 50 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 lilky
  • 5 rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • žampiony
  • měkký sýr Camembert nebo Brie
  • nastrouhaný tvrdý sýr (Gouda, Eidam…)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • olej a strouhanka na vymazání

Postup přípravy

1. Umytý lilek nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.

Umytý lilek nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Umytý lilek nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.

2. Pokapeme ho citronovou šťávou a osolíme.

3. Necháme několik minut působit sůl a mezitím si plech vymažeme olejem vysypeme strouhankou.

4. Ostatní zeleninu nakrájíme a dáme si předehřát troubu na 190°C.

Ostatní zeleninu nakrájíme.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Ostatní zeleninu nakrájíme.

5. Na pekáč rozložíme polovinou všeho nakrájeného lilku, poté polovinu rajčat a následně všechen česnek.

6. Dále přidáme všechen měkký sýr, zbytek lilku a rajčat.

7. Na to dáme nakrájené žampiony a dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 40 minut.

Na to dáme nakrájené žampiony a dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 40 minut.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Na to dáme nakrájené žampiony a dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 40 minut.

8. Po 40 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zpět do trouby na 10 minut. V tuto chvíli zvýšíme teplotu na 210°C.

Po 40 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zpět do trouby na 10 minut. V tuto chvíli zvýšíme teplotu na 210°C.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Po 40 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zpět do trouby na 10 minut. V tuto chvíli zvýšíme teplotu na 210°C.

9. Jakmile je sýr propečený dozlatova, vypneme troubu a můžeme podávat.

Lilek bohužel stále není běžnou součástí naší kuchyně

Přestože se s lilkem nesetkáváme úplně běžně, moderní kuchtíci si ho nemůžou vynachválit. Lilek pochází z Indie, kde byl domestikován kolem 4 tisíc let př. n. l. Téměř 5400 let trvalo, než se dostal do Evropy, první zmínky o lilku máme ve spisech ze 14. století. Pokud jste měli někdy lilek, a připadal vám hořký, nebyl správně provedený počáteční proces osolení a odstavení, jako v našem receptu.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest