Vyhledáváte-li vegetariánské jídlo, rozhodně se nespokojte s argumentem, že smažený sýr s hranolky je také vegetariánský. Vegetariánský sice je, ale do zdravého jídla má daleko. Ovšem zapečený lilek se zeleninou, žampiony a sýrem, to je jiná pochoutka. Recept je velmi jednoduchý a vše si připravíte během 15 minut, pak už se suroviny jen samy pečou v troubě. Pro co nejlepší chuťový požitek podáváme s topinkou, která bude příjemně křupajícím doplňkem. V některých kuchyních se s tímto receptem můžete setkat pod názvem “Zapečený baklažán”, avšak jde o jedno a to samé jídlo. Specifickou ingredienci je měkký sýr Brie nebo Camembert, se kterým celé jídlo chutná ještě o úroveň lépe.
Recept na zapečený lilek se žampiony a sýrem
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 lilky
- 5 rajčat
- 3 stroužky česneku
- žampiony
- měkký sýr Camembert nebo Brie
- nastrouhaný tvrdý sýr (Gouda, Eidam…)
- citronová šťáva
- sůl
- olej a strouhanka na vymazání
Postup přípravy
1. Umytý lilek nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.
2. Pokapeme ho citronovou šťávou a osolíme.
3. Necháme několik minut působit sůl a mezitím si plech vymažeme olejem vysypeme strouhankou.
4. Ostatní zeleninu nakrájíme a dáme si předehřát troubu na 190°C.
5. Na pekáč rozložíme polovinou všeho nakrájeného lilku, poté polovinu rajčat a následně všechen česnek.
6. Dále přidáme všechen měkký sýr, zbytek lilku a rajčat.
7. Na to dáme nakrájené žampiony a dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 40 minut.
8. Po 40 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zpět do trouby na 10 minut. V tuto chvíli zvýšíme teplotu na 210°C.
9. Jakmile je sýr propečený dozlatova, vypneme troubu a můžeme podávat.
Lilek bohužel stále není běžnou součástí naší kuchyně
Přestože se s lilkem nesetkáváme úplně běžně, moderní kuchtíci si ho nemůžou vynachválit. Lilek pochází z Indie, kde byl domestikován kolem 4 tisíc let př. n. l. Téměř 5400 let trvalo, než se dostal do Evropy, první zmínky o lilku máme ve spisech ze 14. století. Pokud jste měli někdy lilek, a připadal vám hořký, nebyl správně provedený počáteční proces osolení a odstavení, jako v našem receptu.