Tento lahodný letní zeleninový salát je ideální k zavaření na měsíce, kdy už nám na zahradě nic neporoste. S jeho pomocí si uchováte chuť čerstvé letní zeleniny i v chladných měsících. Je to jednoduchý způsob, jak si připravit zdravý salát na pozdější dobu a využít sezónní zeleninu.
Připravit si domácí zavařený zeleninový salát, který dokáže přenést chuť léta až do zimních měsíců, je pro mě vždy jako malý kulinářský rituál. Výběr těch nejzralejších rajčat, křupavých okurek a barevných paprik vytváří základ, který se promění v harmonii chutí díky přidání česneku, cibule a aromatického koření. Proces zavařování je alchymií, kde se přirozené sladkosti a kyselosti umocňuje špetka cukru a dotek octa, čímž salát získává nezaměnitelný charakter. Když pak v zimě otevřu sklenici, cítím vůni léta a vzpomínám na slunce a svěží zelené zahrady. Každá lžička tohoto salátu je pro mě jako malý stroj času, který mě přenese zpět do teplých dnů, kdy byla příroda plná života.
Na začátek namočíme okurky. Mezitím nakrájíme rajčata, papriky, cibuli a česnek. Do každé sklenice přidáme cukr, sůl, pepř, olej a ocet. Zeleninu postupně plníme do sklenic a zalijeme vzniklou šťávou. Sklenice volně uzavřeme a sterilizujeme 30–40 minut podle velikosti. Po sterilizaci víčka pevně uzavřeme, otočíme a necháme vychladnout.
Recept na zavařený zeleninový salát – jako čerstvý
Potřebné vybavení
- 5 sklenice o objemu 720 ml zavařovačky
Suroviny
- 2 kg Rajčata
- 500 g Paprika
- 800 g Okurky
- 600 g Cibule
- 30-40 g Česnek
- 40 g Kopr
- 40 g Petrželka
- 2 lžíce Kuchyňská sůl
- 120 ml Slunečnicový olej
- Bazalka, pepř (pepř)
- 1 lžička Cukr (na sklenici)
- 1 lžíce Ocet 9 % (na sklenici)
Postup
- Okurky namočíme na 3 hodiny do studené vody.
- Nakrájíme rajčata, papriky, cibuli a česnek.
Zeleninový salát zavařený na zimu
- Do každé sklenice přidáme cukr, sůl, pepř, olej a ocet.
- Plníme sklenice zeleninou a zalijeme vzniklou šťávou.
- Volně uzavřeme sklenice a sterilizujeme 30 minut (pro sklenice 720 ml).
- Po sterilizaci pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Sklenice necháme vychladnout.