5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento lahodný letní zeleninový salát je ideální k zavaření na měsíce, kdy už nám na zahradě nic neporoste. S jeho pomocí si uchováte chuť čerstvé letní zeleniny i v chladných měsících. Je to jednoduchý způsob, jak si připravit zdravý salát na pozdější dobu a využít sezónní zeleninu.

Připravit si domácí zavařený zeleninový salát, který dokáže přenést chuť léta až do zimních měsíců, je pro mě vždy jako malý kulinářský rituál. Výběr těch nejzralejších rajčat, křupavých okurek a barevných paprik vytváří základ, který se promění v harmonii chutí díky přidání česneku, cibule a aromatického koření. Proces zavařování je alchymií, kde se přirozené sladkosti a kyselosti umocňuje špetka cukru a dotek octa, čímž salát získává nezaměnitelný charakter. Když pak v zimě otevřu sklenici, cítím vůni léta a vzpomínám na slunce a svěží zelené zahrady. Každá lžička tohoto salátu je pro mě jako malý stroj času, který mě přenese zpět do teplých dnů, kdy byla příroda plná života.

Na začátek namočíme okurky. Mezitím nakrájíme rajčata, papriky, cibuli a česnek. Do každé sklenice přidáme cukr, sůl, pepř, olej a ocet. Zeleninu postupně plníme do sklenic a zalijeme vzniklou šťávou. Sklenice volně uzavřeme a sterilizujeme 30–40 minut podle velikosti. Po sterilizaci víčka pevně uzavřeme, otočíme a necháme vychladnout.

Zavařování zeleninového salátu do sklenic

Recept na zavařený zeleninový salát – jako čerstvý

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 5 sklenic
Letní zeleninový salát v zavařené verzi, který si uchová čerstvou chuť zeleniny i na zimu

Potřebné vybavení

  • 5 sklenice o objemu 720 ml zavařovačky

Suroviny

  • 2 kg Rajčata
  • 500 g Paprika
  • 800 g Okurky
  • 600 g Cibule
  • 30-40 g Česnek
  • 40 g Kopr
  • 40 g Petrželka
  • 2 lžíce Kuchyňská sůl
  • 120 ml Slunečnicový olej
  • Bazalka, pepř (pepř)
  • 1 lžička Cukr (na sklenici)
  • 1 lžíce Ocet 9 % (na sklenici)

Postup 

  • Okurky namočíme na 3 hodiny do studené vody.
  • Nakrájíme rajčata, papriky, cibuli a česnek.
    Salát zavařený na zimu

    Zeleninový salát zavařený na zimu

  • Do každé sklenice přidáme cukr, sůl, pepř, olej a ocet.
  • Plníme sklenice zeleninou a zalijeme vzniklou šťávou.
  • Volně uzavřeme sklenice a sterilizujeme 30 minut (pro sklenice 720 ml).
  • Po sterilizaci pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Sklenice necháme vychladnout.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Salát
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: zavařenina, zavařený zeleninový salát, zavařování, zelenina, zeleninový salát



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest