Žemlové knedlíky jsou velmi praktická příloha, která svojí oblibou nemá v české kuchyni obdoby. Recept na tento druh knedlíků vznikl původně z potřeby neplýtvat a nevyhazovat přebytky pečiva. Postupem času se příloha stala skromným, ale mistrovským dílem ke špenátu, guláši nebo třeba uzenému masu se zelím. Knedlík je velmi pevný a přesto příjemně jemný s vyváženou plnou chutí.
Přesně tento druh knedlíků je přímá ukázka kuchařské filozofie dnes nazývané „zero waste“. Samozřejmě ji dříve využívaly i naše babičky a prababičky, ale tehdy do bylo z mnohem vážnějších důvodů. Dnes jde o životní styl a ekologické smýšlení, tedy důvody, které jsou stále velmi důležité.
Recept na žemlové knedlíky
Ingredience pro přípravu
- 6 rohlíků nebo housek
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- petrželová nať
- sůl
- 100 ml oleje
Postup přípravy žemlových knedlíků
1. Do větší mísy nakrájíme pečivo a v jiné misce smícháme mléko, sůl, vejce a olej.
2. Tuto směs nalijeme k pečivu a přidáme nasekanou petrželku.
3. Dobře promícháme a necháme chvíli odstát.
4. Hmotu nyní rozdělíme na 2 části a každou zabalíme do potravinářské fólie a dobře utáhneme.
5. Nyní je propícháme jehlou a vaříme v osolené vodě nebo ideálně v páře přibližně 20 minut.
Pár tipů a zajímavostí ze světa knedlíků
Pokud místo mléka použijete vývar, získáte intenzivnější chuť vhodnou ke zvěřině nebo houbovým omáčkám.
Přidáním strouhaného sýra nebo restované cibulky můžete recept pozvednout na samostatný chod.
Dají se i zapéci v troubě ve formě malých „hrníčkových knedlíků“ nebo jako náplň do slaného závinu.
Zbylé žemlové knedlíky lze osmažit na másle a podávat jako snídaňovou pochoutku se sázeným vejcem nebo zakysanou smetanou.

Fantastické knedlíky z rohlíků: Knedlíková příloha jak má být

Staročeský karlovarský knedlík podle Kluků v akci: Svíčkovou si bez nich člověk dokáže jen těžko představit
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI