Znojemská omáčka patří mezi nejznámější jídla české kuchyně. Vyznačuje se jedinečnou chutí šťavnatého masa s příměsí nakládaných okurek, je jednoduchá na uvaření, ale ta chuť je prostě skvělá. Recept se obvykle dědí v rodinách z generace na generaci téměř beze změny.
Klíčovou složkou omáčky jsou znojemské nakládané okurky, odkud omáčka dostala svůj název. Dodávají jídlu tu správnou chuť a hodnotu. Samozřejmě omáčku můžete připravit z kterýchkoliv nakládaných okurek, avšak ty znojemské, alespoň v době vzniku, měly přesně daná specifika. Okurky dodávají omáčce lehkou křupavost, proto množství většiny surovin přidávejte dle vaší chuti.
Recept na znojemskou omáčku: Tradiční moravská chuť, která nikdy nezklame
Ingredience pro přípravu znojemské omáčky
- cibule
- anglická slanina
- olej
- vepřová kýta nebo hovězí maso
- sůl a pepř
- 4,5 lžíce plnotučné hořčice
- vývar nebo Masox
- nakládané okurky
- jíška
- uvařená vejce
Postup přípravy
1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji a přidáme k ní nakrájenou anglickou slaninu.
2. Chvíli restujeme a poté přidáme na kostky nakrájené maso.
3. Restujeme, dokud se maso nezatáhne a potom osolíme a opepříme.
4. Přidáme hořčici, vývar a promícháme.
5. Přikryjeme pokličkou a necháme maso dusit do měkka.
6. K měkkému masu přidáme nakládané okurky a chvíli povaříme.
7. Následně zahustíme jíškou a případně dochutíme.
8. Vaříme a mícháme, dokud omáčka nezhoustne a necháme opět cca 15 minut provařit.
9. Přidáme nakrájená uvařená vejce a zamícháme je do omáčky. Ještě dochutíme, můžeme také přidat lák z okurek.
10. Podáváme s rýží, bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Vepřové maso místo hovězího
Určitě jste si všimli, že v receptu je použito vepřové maso. V tradičním receptu se obvykle používá hovězí, my máme rádi i vepřové, protože je rychleji hotové a levnější. Na podlití jsem použila předpřipravený vývar, ale pokud ho nemáte k dispozici, stačí kostka Masoxu.
![Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/11/1-140.jpg)