Znojemská omáčka patří mezi nejznámější jídla české kuchyně. Vyznačuje se jedinečnou chutí šťavnatého masa s příměsí nakládaných okurek, je jednoduchá na uvaření, ale ta chuť je prostě skvělá. Recept se obvykle dědí v rodinách z generace na generaci téměř beze změny.

Klíčovou složkou omáčky jsou znojemské nakládané okurky, odkud omáčka dostala svůj název. Dodávají jídlu tu správnou chuť a hodnotu. Samozřejmě omáčku můžete připravit z kterýchkoliv nakládaných okurek, avšak ty znojemské, alespoň v době vzniku, měly přesně daná specifika. Okurky dodávají omáčce lehkou křupavost, proto množství většiny surovin přidávejte dle vaší chuti.

Recept na znojemskou omáčku: Tradiční moravská chuť, která nikdy nezklame

Ingredience pro přípravu znojemské omáčky

  • cibule
  • anglická slanina
  • olej
  • vepřová kýta nebo hovězí maso
  • sůl a pepř
  • 4,5 lžíce plnotučné hořčice
  • vývar nebo Masox
  • nakládané okurky
  • jíška
  • uvařená vejce

Postup přípravy

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji a přidáme k ní nakrájenou anglickou slaninu.

Zpěníme cibuli s anglickou slaninou.
Zpěníme cibuli s anglickou slaninou.

2. Chvíli restujeme a poté přidáme na kostky nakrájené maso.

3. Restujeme, dokud se maso nezatáhne a potom osolíme a opepříme.

4. Přidáme hořčici, vývar a promícháme.

Podlijeme vývarem a povaříme.
Podlijeme vývarem a povaříme.

5. Přikryjeme pokličkou a necháme maso dusit do měkka.

6. K měkkému masu přidáme nakládané okurky a chvíli povaříme.

7. Následně zahustíme jíškou a případně dochutíme.

8. Vaříme a mícháme, dokud omáčka nezhoustne a necháme opět cca 15 minut provařit.

9. Přidáme nakrájená uvařená vejce a zamícháme je do omáčky. Ještě dochutíme, můžeme také přidat lák z okurek.

10. Podáváme s rýží, bramborem nebo houskovým knedlíkem.

Znojemská omáčka.
Znojemská omáčka.

Vepřové maso místo hovězího

Určitě jste si všimli, že v receptu je použito vepřové maso. V tradičním receptu se obvykle používá hovězí, my máme rádi i vepřové, protože je rychleji hotové a levnější. Na podlití jsem použila předpřipravený vývar, ale pokud ho nemáte k dispozici, stačí kostka Masoxu.

Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce

Vepřové plátky v cibulovo – hořčičné omáčce s opečeným bramborem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest