Sladká snídaně v podobě palačinek zalitých borůvkovým žahourem je skvělou volbou. Recept je poměrně jednoduchý a záruka spokojenosti všech strávníků je zaručena. Špaldovou mouku, mléko, vejce, sůl a cukr smíchejte do hladkého těsta a nechejte 10 minut odpočívat. Palačinky smažte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Borůvky povaříme s cukrem, citronovou šťávou a škrobem do zhoustnutí. Hotové palačinky poté borůvkovým žahourem přelijeme.
TIP: Prohlédněte si další recepty na palačinky, které jsme uvařili. Slané, sladké, plněné, pečené. Žahour často servírujeme také s ovocnými knedlíky – jahodový, borůvkový.
Recept na Špaldové palačinky s borůvkovým žahourem
Suroviny
Suroviny a palačinky:
- 150 g Špaldová mouka
- 300 ml Polotučné mléko
- 2 ks Vejce
- 1/2 čajové lžičky Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr
- 5 g Másla
- 2 polévkové lžíce Slunečnicový olej (na smažení – 2 až 3 polévkové lžíce)
Suroviny na žahour:
- 300 g Borůvky (čerstvé nebo mražené)
- 2 polévkové lžíce Cukr
- 1 lžíce Citronová šťáva
- 50 ml Voda
- 1 lžíce Bramborový škrob
Postup
- V míse smícháme špaldovou mouku, mléko, vejce, sůl a cukr, dokud nevznikne hladké a tekuté těsto.
- Těsto poté necháme 10 minut odpočinout v lednici.
- Na pánvi rozpálíme trochu slunečnicového oleje a nalijeme zhruba jednu polévkovou naběračku těsta (toto množství odpovídá jedné palačince).
- Smažíme palačinky z obou stran dozlatova zhruba 2 až 3 minuty .
- Po usmažení palačinek dáme borůvky do kastrolu, přidáme cukr, citronovou šťávu, polovinu vody a přivedeme k varu.
- Zbylou vodu smícháme s jednou lžící bramborového škrobu.
- Po dosažení varu přidáme škrobovou směs a povaříme do zhoustnutí, asi 2–3 minuty.
- Hotové palačinky podáváme přelité borůvkovým žahourem.