5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Sladká snídaně v podobě palačinek zalitých borůvkovým žahourem je skvělou volbou. Recept je poměrně jednoduchý a záruka spokojenosti všech strávníků je zaručena. Špaldovou mouku, mléko, vejce, sůl a cukr smíchejte do hladkého těsta a nechejte 10 minut odpočívat. Palačinky smažte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Borůvky povaříme s cukrem, citronovou šťávou a škrobem do zhoustnutí. Hotové palačinky poté borůvkovým žahourem přelijeme.

TIP: Prohlédněte si další recepty na palačinky, které jsme uvařili. Slané, sladké, plněné, pečené. Žahour často servírujeme také s ovocnými knedlíky – jahodový, borůvkový.

Autor a obrázek: Michal B., Špaldové palačinky s borůvkovým žahourem

Recept na Špaldové palačinky s borůvkovým žahourem

Autor receptu: Michal Běhounek
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 3 porce
Není nad klasickou snídani v podobě palačinek, které si můžeme připravit i v poněkud netradiční formě, a to s borůvkovým žahourem.

Suroviny

Suroviny a palačinky:

  • 150 g Špaldová mouka
  • 300 ml Polotučné mléko
  • 2 ks Vejce
  • 1/2 čajové lžičky Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr
  • 5 g Másla
  • 2 polévkové lžíce Slunečnicový olej (na smažení – 2 až 3 polévkové lžíce)

Suroviny na žahour:

  • 300 g Borůvky (čerstvé nebo mražené)
  • 2 polévkové lžíce Cukr
  • 1 lžíce Citronová šťáva
  • 50 ml Voda
  • 1 lžíce Bramborový škrob

Postup 

  • V míse smícháme špaldovou mouku, mléko, vejce, sůl a cukr, dokud nevznikne hladké a tekuté těsto.
  • Těsto poté necháme 10 minut odpočinout v lednici.
  • Na pánvi rozpálíme trochu slunečnicového oleje a nalijeme zhruba jednu polévkovou naběračku těsta (toto množství odpovídá jedné palačince).
  • Smažíme palačinky z obou stran dozlatova zhruba 2 až 3 minuty .
  • Po usmažení palačinek dáme borůvky do kastrolu, přidáme cukr, citronovou šťávu, polovinu vody a přivedeme k varu.
  • Zbylou vodu smícháme s jednou lžící bramborového škrobu.
  • Po dosažení varu přidáme škrobovou směs a povaříme do zhoustnutí, asi 2–3 minuty.
  • Hotové palačinky podáváme přelité borůvkovým žahourem.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Michal Běhounek
Chod: Snídaně
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčové slovo: palačinkové těsto, palačinky, špaldová mouka, špaldové palačinky, žahour
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest