Bramborové lokše jsou dokonalé a jednoduché. Jejich variabilita využitelnosti je neskutečná. Tyto bramborové placky můžeme podávat jako příloha k masu, či na sladko jako palačinka nebo naslano jako plněná tortilla. Bramborové lokše jsou velmi snadný a rychlý. K jejich přípravě potřebujete pouhých 5 surovin. A to vařené brambory, sůl, vejce, mouku a sádlo na pomazání. Bramborové lokše se opékají na pánvi na sucho! Uvařte si je s námi, uvidíte že si je oblíbíte stejně jako my.
Věděli jste, že původ bramborových lokší je z bývalého Rakouska-Uherska. Tehdy byly lokše základním pokrmem pro dělnické rodiny. Brambory, které se přivezly do Evropy v 16. století, se rychle staly důležitou součástí jídelníčku díky své dostupnosti a sytosti.
Příprava bramborových lokší je velmi jednoduchá, zvládne i začínající kuchař. Potřebujete pouze brambory, které uvaříte ve slupce a následně oloupete. Poté je rozmačkáte nebo nastrouháte na jemnou kaši. K této kaši přidáte mouku, vejce a sůl, tím vznikne těsto. Výsledné těsto se rozdělí na menší kousky, které se vyválíme do tenkých placek. Bramborové placky se pak pečou na suché plotně nebo pánvi, dokud nejsou zlatavé a lehce křupavé. Zde najdete krok za krokem, jak na to.
Recept na Bramborové Lokše
Na 12 placek budete potřebovat:
- 1 kg uvařených brambor ve slupce (varný typ C)
- 1 vejce (stačí použít jen žloutek, aby nebylo těsto příliš řídké – někdo i vejce vynechává)
- 2 lžičky soli
- 200 g hrubé mouky + mouku na podsypání (můžeme nahradit polohrubou moukou)
- sádlo kachní nebo vepřové na potření
Postup:
1. Uvařené, vychlazené a oloupané brambory nastrouháme najemno na struhadle, nebo rozmačkáme. K bramborám přidáme vejce, sůl a mouku. Vše propracujeme dokud nám nevznikne kompaktní těsto. Kdyby těsto příliš lepilo přidejte více mouky.
2. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý jednotlivý díl vyválíme, na pomoučněné ploše, na tenkou placku. Poté bramborovou placku opékáme NA SUCHO na rozpálené pánvi, ideálně litinové. Opékáme z obou stran asi 1-2 minuty. Malá pomůcka při opékání, jakmile se na placce objeví hnědé “puchýřky”, můžeme otočit na druhou stranu.
3. Opečenou placku potřeme z obou stran rozpuštěným sádlem.
Hotovo, takto můžeme bramborové placky neboli lokše podávat.
Tipy na podávání lokší
- Jako příloha k masu – například si je dejte k pečené huse či kachně.
- Naslano – vyzkoušejte tuto bramborovou placku naplnit například trhaným vepřovým masem s červeným zelím.
- Nasladko – dokonalé jsou i sladké například s povidly a tvarohem. Když děláte lokše nasladko, potřete je máslem místo sádla. 😉