5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dušené červené zelí je tradiční česká příloha, která se často podává k pečenému masu. České sladkokyselé dušené červené zelí, známé jako tradiční příloha k vepřové pečeni, husám nebo kachnám, je připravováno z celé hlávky zelí, která se dusí na osmažené cibulce a karamelizovaném cukru. Ocet, sůl a kmín dodávají této klasice nezaměnitelnou chuť, kterou si oblíbily generace českých babiček.

Zelí se nejprve naseká, poté se dusí v základu z cibule a karamelu, dokud nezměkne a nevytvoří sladkokyselou harmonii chutí. Tento recept je oblíbený nejen pro svou jednoduchost, ale také pro svou schopnost skvěle doplnit různé druhy pečeného masa z tradiční české kuchyně. Hlávka čerstvého červeného zelí stačí na přibližně šest porcí, které potěší každého milovníka tradičních českých jídel.

Tipy na dokonalé dušené zelí

  • Zachování barvy: Aby si červené zelí udrželo krásnou sytou barvu, přidejte při vaření trochu octa nebo citronové šťávy. Kyselina pomáhá zachovat barvu zelí a dodává příjemnou chuť.
  • Zkrácení doby: Pokud máte málo času, můžete zelí připravit v tlakovém hrnci. Stačí 10-15 minut a zelí bude měkké. Před uzavřením hrnce však nezapomeňte zelí ochutit a přidat všechny ingredience.
  • Přidání sladké chuti: Pro sladší chuť můžete místo cukru použít med nebo javorový sirup. To dodá zelí jemnější a bohatší chuť.
  • Vyvážení chutí: Kromě nastrouhaného jablka můžete do zelí přidat i nakrájenou hrušku nebo několik sušených švestek. Ovoce dodá sladkost a vyváží kyselost octa.
  • Koření: Experimentujte s různými druhy koření. Kromě kmínu můžete přidat i nové koření, skořici nebo hřebíček, které dodají zelí hlubší a zajímavější chuť.
  • Skladování: Dušené červené zelí můžete připravit i předem a skladovat v lednici až týden. Chutě se v průběhu času ještě více prolnou, a zelí bude chutnat ještě lépe.
Ingredience na červené dušené zelí

Recept na červené zelí, klasickou přílohu české kuchyně

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 43 minut
Porcí 6 porcí
Připravte si tradiční české dušené červené zelí podle jednoduchého receptu

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 3 cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla (nebo slunečnicového oleje)
  • ½ šálku krystalového cukru
  • ½ šálku octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu

Postup 

  • Rozpůlte hlávku červeného zelí a odstraňte tvrdý střed. Odloupněte zvadlé vnější listy a nakrájejte nebo nastrouhejte zelí.
  • Oloupejte cibule a nakrájejte je nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte vepřové sádlo a cibuli osmahněte do světle hněda.
    Červené zelí

    Červené zelí na cibulce

  • Cibuli odsuňte na stranu hrnce a na volný povrch nasypte krystalový cukr. Nechte cukr rozpustit a karamelizovat.
  • Jakmile cukr začne zlátnout, přidejte nakrájené zelí a vše dobře promíchejte. Pokud se cukr ztvrdne do hrudek, nebojte se, při dušení zelí se rozpustí.
  • Přidejte sůl, kmín a ocet. Směs dobře promíchejte a snižte teplotu. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte zelí dusit na mírném ohni asi 45 minut.
    Dochucení

    Dochucení červeného zelí při dušení

  • Po 45 minutách odstraňte pokličku, zvyšte teplotu na střední a nechte odpařit veškerou tekutinu. Občas promíchejte.
  • Jakmile se tekutina odpaří a zelí začne lehce smažit a lepit ke dnu hrnce, je hotovo.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Dušené červené zelí je skvělou přílohou nejen k pečenému masu, ale i k vegetariánským pokrmům, jako jsou bramborové placky nebo knedlíky plněné houbami.
Cena: do 90 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: červené zelí, cibule, dušené zelí



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest