Dušené červené zelí je tradiční česká příloha, která se často podává k pečenému masu. České sladkokyselé dušené červené zelí, známé jako tradiční příloha k vepřové pečeni, husám nebo kachnám, je připravováno z celé hlávky zelí, která se dusí na osmažené cibulce a karamelizovaném cukru. Ocet, sůl a kmín dodávají této klasice nezaměnitelnou chuť, kterou si oblíbily generace českých babiček.
Zelí se nejprve naseká, poté se dusí v základu z cibule a karamelu, dokud nezměkne a nevytvoří sladkokyselou harmonii chutí. Tento recept je oblíbený nejen pro svou jednoduchost, ale také pro svou schopnost skvěle doplnit různé druhy pečeného masa z tradiční české kuchyně. Hlávka čerstvého červeného zelí stačí na přibližně šest porcí, které potěší každého milovníka tradičních českých jídel.
Tipy na dokonalé dušené zelí
- Zachování barvy: Aby si červené zelí udrželo krásnou sytou barvu, přidejte při vaření trochu octa nebo citronové šťávy. Kyselina pomáhá zachovat barvu zelí a dodává příjemnou chuť.
- Zkrácení doby: Pokud máte málo času, můžete zelí připravit v tlakovém hrnci. Stačí 10-15 minut a zelí bude měkké. Před uzavřením hrnce však nezapomeňte zelí ochutit a přidat všechny ingredience.
- Přidání sladké chuti: Pro sladší chuť můžete místo cukru použít med nebo javorový sirup. To dodá zelí jemnější a bohatší chuť.
- Vyvážení chutí: Kromě nastrouhaného jablka můžete do zelí přidat i nakrájenou hrušku nebo několik sušených švestek. Ovoce dodá sladkost a vyváží kyselost octa.
- Koření: Experimentujte s různými druhy koření. Kromě kmínu můžete přidat i nové koření, skořici nebo hřebíček, které dodají zelí hlubší a zajímavější chuť.
- Skladování: Dušené červené zelí můžete připravit i předem a skladovat v lednici až týden. Chutě se v průběhu času ještě více prolnou, a zelí bude chutnat ještě lépe.
Recept na červené zelí, klasickou přílohu české kuchyně
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- 1 hlávka červeného zelí
- 3 cibule
- 2 lžíce vepřového sádla (nebo slunečnicového oleje)
- ½ šálku krystalového cukru
- ½ šálku octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
Postup
- Rozpůlte hlávku červeného zelí a odstraňte tvrdý střed. Odloupněte zvadlé vnější listy a nakrájejte nebo nastrouhejte zelí.
- Oloupejte cibule a nakrájejte je nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte vepřové sádlo a cibuli osmahněte do světle hněda.
Červené zelí na cibulce
- Cibuli odsuňte na stranu hrnce a na volný povrch nasypte krystalový cukr. Nechte cukr rozpustit a karamelizovat.
- Jakmile cukr začne zlátnout, přidejte nakrájené zelí a vše dobře promíchejte. Pokud se cukr ztvrdne do hrudek, nebojte se, při dušení zelí se rozpustí.
- Přidejte sůl, kmín a ocet. Směs dobře promíchejte a snižte teplotu. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte zelí dusit na mírném ohni asi 45 minut.
Dochucení červeného zelí při dušení
- Po 45 minutách odstraňte pokličku, zvyšte teplotu na střední a nechte odpařit veškerou tekutinu. Občas promíchejte.
- Jakmile se tekutina odpaří a zelí začne lehce smažit a lepit ke dnu hrnce, je hotovo.