Čína na český způsob propojuje chutě dvou různých světů, je to výborný a svěží pokrm, s křupavou zeleninou jako je zelí, mrkev, paprika a cibule. Z exotické asijské kuchyně jsou zde ingredience jako zázvor, rybí omáčka, sojová omáčka kikkoman a aromatické koření jako je kari, kurkuma, garam masala.
Tato kombinace surovin je chutná, zajímavá a to i na pohled. Především díky své barevné různorodosti. Zelí a mrkev přinášejí do pokrmu svěží zelenou a oranžovou barvu, zatímco paprika a cibule dodávají sladkost a šťavnatost. Žampiony a krůtí maso jsou pak základem pro bohatou a sytou část jídla. Zázvor a česnek přidávají pikantní tóny, které stimulují chuťové pohárky a zvyšují celkovou chuťovou harmonii včetně zajímavého koření. Většina receptů na “čínu” bývá z kuřecího masa. My jsme zvolili krůtí maso a skvěle do receptu zapadá. Na tomto receptu je krásné, že variabilita je zde bezmezná, každý může přidat co má zrovna v lednici.
Recept na Čínu na český způsob z krůtího masa
Potřebné vybavení
- Pánev hlubší ideál stylu Wok
- prkýnko
- Nůž
- varnou desku
Suroviny
- 500 g krůtí maso (nakrájené na kostičky – můžeme použít i jiný druh masa či tofu)
- 300 g žampionů (očištěné a nakrájené na plátky)
- 4 stroužky česneku (nakrájený nadrobno)
- 2 ks červené cibule (nakrájené na plátky)
- 1/2 hlávky bílého zelí (nakrouhané najemno)
- 2 ks papriky (nakrájené na proužky)
- 4 ks mrkve (nakrájené na proužky)
- 5 cm čerstvého zázvoru (nakrájený najemno – můžeme nahradit 1 lžičkou sušeného zázvoru)
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari
- 1 lžíce škrobu
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce sojové omáčky kikkoman
- sůl a pepř (na dochucení)
- 5 lžic oleje
Postup
- Nejprve si naložíme do koření maso.
- Nakrájené maso na kostičky obalíme v uvedeném koření – kari, kurkuma, garam masal, 1 lžíci sojové a rybí omáčky, sůl a pepř. To vše pak promícháme se škrobem.
- Takto připravené maso necháme odpočívat.
- Nyní si připravíme veškerou zeleninu.
- Nakrouháme si zelí, nakrájíme na plátky cibuli, papriku, mrkev, zázvor a česnek.
- Všechny suroviny smícháme ve velké míse a zalijeme zbytkem rybí a sojové omáčky.
- Očištěné a nakrájené žampiony necháme samostatně.
- Rozpálíme si olej na pánvi a nejprve na orestujeme maso.
- Jakmile je maso zatažené (cca 3-5 minut) a opečené, přidáme žampiony.
- Vše restujeme, dokud žampiony nezavadnou cca 3-5 minut.
- Nyní přidáme veškerou zeleninu a vše dohromady restujeme.
- Restujeme tak dlouho, dokud zelí nezměkne.
- Jakmile změkne zelí dochutíme vše podle chuti.
- Máme hotovo a můžeme podávat s vhodnou přílohou.
Obrázek: cooky.cz, Servírujeme čínu s rýží na český způsob
- Nechte si chutnat.