5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Čína na český způsob propojuje chutě dvou různých světů, je to výborný a svěží pokrm, s křupavou zeleninou jako je zelí, mrkev, paprika a cibule. Z exotické asijské kuchyně jsou zde ingredience jako zázvor, rybí omáčka, sojová omáčka kikkoman a aromatické koření jako je kari, kurkuma, garam masala.

Tato kombinace surovin je chutná, zajímavá a to i na pohled. Především díky své barevné různorodosti. Zelí a mrkev přinášejí do pokrmu svěží zelenou a oranžovou barvu, zatímco paprika a cibule dodávají sladkost a šťavnatost. Žampiony a krůtí maso jsou pak základem pro bohatou a sytou část jídla. Zázvor a česnek přidávají pikantní tóny, které stimulují chuťové pohárky a zvyšují celkovou chuťovou harmonii včetně zajímavého koření. Většina receptů na “čínu” bývá z kuřecího masa. My jsme zvolili krůtí maso a skvěle do receptu zapadá. Na tomto receptu je krásné, že variabilita je zde bezmezná, každý může přidat co má zrovna v lednici.

Obrázek: cooky.cz, Recept na čínu k obědu

Recept na Čínu na český způsob z krůtího masa

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4
Vaříme Čínu na český způsob, která krásně spojuje české a asijské chutě. Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 30 minut, délka vaření 20 minut.

Potřebné vybavení

  • Pánev hlubší ideál stylu Wok
  • prkýnko
  • Nůž
  • varnou desku

Suroviny

  • 500 g krůtí maso (nakrájené na kostičky – můžeme použít i jiný druh masa či tofu)
  • 300 g žampionů (očištěné a nakrájené na plátky)
  • 4 stroužky česneku (nakrájený nadrobno)
  • 2 ks červené cibule (nakrájené na plátky)
  • 1/2 hlávky bílého zelí (nakrouhané najemno)
  • 2 ks papriky (nakrájené na proužky)
  • 4 ks mrkve (nakrájené na proužky)
  • 5 cm čerstvého zázvoru (nakrájený najemno – můžeme nahradit 1 lžičkou sušeného zázvoru)
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 1 lžíce škrobu
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce sojové omáčky kikkoman
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • 5 lžic oleje

Postup 

  • Nejprve si naložíme do koření maso.
  • Nakrájené maso na kostičky obalíme v uvedeném koření – kari, kurkuma, garam masal, 1 lžíci sojové a rybí omáčky, sůl a pepř. To vše pak promícháme se škrobem.
  • Takto připravené maso necháme odpočívat.
  • Nyní si připravíme veškerou zeleninu.
  • Nakrouháme si zelí, nakrájíme na plátky cibuli, papriku, mrkev, zázvor a česnek.
  • Všechny suroviny smícháme ve velké míse a zalijeme zbytkem rybí a sojové omáčky.
  • Očištěné a nakrájené žampiony necháme samostatně.
  • Rozpálíme si olej na pánvi a nejprve na orestujeme maso.
  • Jakmile je maso zatažené (cca 3-5 minut) a opečené, přidáme žampiony.
  • Vše restujeme, dokud žampiony nezavadnou cca 3-5 minut.
  • Nyní přidáme veškerou zeleninu a vše dohromady restujeme.
  • Restujeme tak dlouho, dokud zelí nezměkne.
  • Jakmile změkne zelí dochutíme vše podle chuti.
  • Máme hotovo a můžeme podávat s vhodnou přílohou.

    Obrázek: cooky.cz, Servírujeme čínu s rýží na český způsob

  • Nechte si chutnat.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 280 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Asijská, Česká
Klíčové slovo: garam masala, hlávkové zelí, kari, kikkoman, kuřecí maso, kurkuma, mrkev, paprika, rybí omáčka, sojová omáčka, zázvor


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest