Během léta, zejména na jeho konci, jsou k dostání cukety snad úplně všude. Na trzích, v supermarketech, u silnic i u sousedů nebo známých. A byla by obrovská škoda, kdyby jste toho nevyužili. Cuketa je chutná a univerzální zelenina, kterou připravíte na spoustu různých způsobů. V tomto receptu si usmažíme cuketovo-bramborové karbanátky, na kterých si pochutnáme se zakysanou smetanou. Cuketa klidně poslouží jako alternativa dalších ingrediencí, s oblibou si děláváme cuketové zelí nebo ji grilujeme s masem. Naše karbanátky vylepšíme nejen cuketou, ale také ovesnými vločkami a sýrem. Takže jdeme na to!

Inspirujte se dalšími cuketovými recepty jako například pomazánkami z cuket, omáčkami, cuketovými těstovinami, nádivkami, roládami a plackami. Cuketových receptů máme spousty. A jestli Vás zajímají další inspirace z kuchyně, připojte se do facebookové skupiny na ty Nejlepší recepty z kuchyně.

Recept na cuketovo-bramborové karbanátky se sýrem a dipem

Ingredience pro přípravu

  • 1 cuketa
  • 100 g sýra
  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petrželka
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • italské bylinky nebo majoránka
  • 2 lžíce mouky
  • olivový olej

Dresink:

  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 salátová okurka
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Nejdříve si nahrubo nastrouháme cuketu, dáme ji do síta a síto do misky. Cuketu dobře osolíme a necháme asi 10 minut sůl působit.

Nastrouháme cuketu.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Nastrouháme cuketu.
Cuketu osolíme.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Cuketu osolíme.

2. Cuketu po 10 minutách vymačkáme, dáme do misky a přidáme k ní nastrouhanou mrkev vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou čerstvou petrželku, nastrouhanou bramboru a prolisovaný česnek.

Nastrouháme mrkev.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Nastrouháme mrkev.
Nastrouháme sýr.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Nastrouháme sýr.
Nasekáme bylinky.
Zdr. obrázku: Rezept zeit, Nasekáme bylinky.
Vše přisypeme k cuketě.
Zdr. obrázku: Rezept zeit, Vše přisypeme k cuketě.

3. Dále přisypeme ovesné vločky a celou směs ochutíme pepřem, italskými bylinkami, majoránkou a osolíme. Vše promícháme.

Vše promícháme.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Vše promícháme.

4. Ruce si namočíme do oleje a vytvarujeme ze směsi karbanátky ve tvaru šišek nebo placek.

5. Karbanátky obalíme v mouce a postupně dáme smažit do pánve s rozpáleným olejem.

Karbanátky obalíme v mouce.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Karbanátky obalíme v mouce.

6. Karbanátky smažíme dozlatova v dostatečném množství oleje. Hotové karbanátky dáme odkapat na papírové ubrousky.

Smažíme dozlatova.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Smažíme dozlatova.

7. V misce si smícháme zakysanou smetanu, nastrouhanou okurku, majonézu a mírně osolíme.

Okurkový dresink.
Zdroj obrázku: Rezept zeit, Okurkový dresink.

8. Podáváme s okurkovým dresinkem.

Nejlepší recepty z kuchyně

Vegetariánské karbanátky

Lahodné a výživné vegetariánské jídlo, na kterém si pochutnáte jako na hlavním chodu nebo příloze. Pokud by jste chtěli karbanátky ještě “ozdravit”, nesmažte je na oleji, ale upečte v troubě. Experimentujte s bylinkami a kromě majoránky můžete zkusit například oregano, tymián nebo koriandr.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest