Během léta, zejména na jeho konci, jsou k dostání cukety snad úplně všude. Na trzích, v supermarketech, u silnic i u sousedů nebo známých. A byla by obrovská škoda, kdyby jste toho nevyužili. Cuketa je chutná a univerzální zelenina, kterou připravíte na spoustu různých způsobů. V tomto receptu si usmažíme cuketovo-bramborové karbanátky, na kterých si pochutnáme se zakysanou smetanou. Cuketa klidně poslouží jako alternativa dalších ingrediencí, s oblibou si děláváme cuketové zelí nebo ji grilujeme s masem. Naše karbanátky vylepšíme nejen cuketou, ale také ovesnými vločkami a sýrem. Takže jdeme na to!
Inspirujte se dalšími cuketovými recepty jako například pomazánkami z cuket, omáčkami, cuketovými těstovinami, nádivkami, roládami a plackami. Cuketových receptů máme spousty. A jestli Vás zajímají další inspirace z kuchyně, připojte se do facebookové skupiny na ty Nejlepší recepty z kuchyně.
Recept na cuketovo-bramborové karbanátky se sýrem a dipem
Ingredience pro přípravu
- 1 cuketa
- 100 g sýra
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- sůl a pepř
- hladkolistá petrželka
- 4 lžíce ovesných vloček
- italské bylinky nebo majoránka
- 2 lžíce mouky
- olivový olej
Dresink:
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 1 salátová okurka
- špetka soli
Postup přípravy
1. Nejdříve si nahrubo nastrouháme cuketu, dáme ji do síta a síto do misky. Cuketu dobře osolíme a necháme asi 10 minut sůl působit.
2. Cuketu po 10 minutách vymačkáme, dáme do misky a přidáme k ní nastrouhanou mrkev vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou čerstvou petrželku, nastrouhanou bramboru a prolisovaný česnek.
3. Dále přisypeme ovesné vločky a celou směs ochutíme pepřem, italskými bylinkami, majoránkou a osolíme. Vše promícháme.
4. Ruce si namočíme do oleje a vytvarujeme ze směsi karbanátky ve tvaru šišek nebo placek.
5. Karbanátky obalíme v mouce a postupně dáme smažit do pánve s rozpáleným olejem.
6. Karbanátky smažíme dozlatova v dostatečném množství oleje. Hotové karbanátky dáme odkapat na papírové ubrousky.
7. V misce si smícháme zakysanou smetanu, nastrouhanou okurku, majonézu a mírně osolíme.
8. Podáváme s okurkovým dresinkem.
Vegetariánské karbanátky
Lahodné a výživné vegetariánské jídlo, na kterém si pochutnáte jako na hlavním chodu nebo příloze. Pokud by jste chtěli karbanátky ještě “ozdravit”, nesmažte je na oleji, ale upečte v troubě. Experimentujte s bylinkami a kromě majoránky můžete zkusit například oregano, tymián nebo koriandr.