5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dnes si připravíme všemi milovanou přílohu, která se hodí skoro ke každému hlavnímu chodu. A to domácí křupavé hranolky. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme je na 20 minut do vody, aby se vyplavil škrob. Po důkladném osušení je smažíme ve dvou fázích v horkém oleji, aby byly křupavé. Po usmažení je osolíme a podáváme jako přílohu nebo s dipem.

Autor a obrázek: Michal B., Domácí hranolky

Recept na Domácí křupavé hranolky

Autor receptu: Michal Běhounek
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 40 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 50 minut
Nejoblíbenější příloha – křupavé bramborové hranolky a snadný recept na přípravu.

Potřebné vybavení

  • Hluboká pánev

Suroviny

  • Brambory – 7 ks (velké)
  • Sůl – 1 polévková lžíce
  • Slunečnicový olej – 500 ml

Postup 

  • 7 velkých brambor oloupeme, zbavíme nečistot a nakrájíme svisle na hranolky.
  • Hranolky ponoříme do vody a necháme 20 minut odstát, a to skrz vyplavení přebytečného škrobu.
  • Během 20 min občas hranolky promícháme.
  • Po 20 minutách vycedíme vodu a necháme důkladně osušit pomocí čisté utěrky.
  • Sušíme tak, že na jednu polovinu utěrky naskládáme hranolky a druhou polovinou je přikryjeme.
  • Do rendlíku dále půl litru oleje a rozpálíme.
  • Do rozpáleného oleje poté vkládáme hranolky, které pečeme zhruba 4 minuty (celkové množství je lepší vložit na více částí, a to kvůli důkladnějšímu opečení).
  • Po 4 minutách vyndáme hranolky do cedníku, 1 minutu necháme mimo olej, a poté znovu vložíme do oleje.
  • Toto dvojité smažení způsobí lepší propečení a křupavost.
  • Po usmažení všech hranolek je vložíme do větší mísy, přidáme sůl, a v míse prohazujeme, aby se hranolky obalily a osolily.
  • Hranolky lze podávat jako přílohu, nebo jen s jakýmkoliv dipem.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Michal Běhounek
Chod: Přílohy
Kuchyně: Americká, Česká
Klíčové slovo: bramborové hranolky, brambory, hranolky



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest