Dnes si připravíme všemi milovanou přílohu, která se hodí skoro ke každému hlavnímu chodu. A to domácí křupavé hranolky. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme je na 20 minut do vody, aby se vyplavil škrob. Po důkladném osušení je smažíme ve dvou fázích v horkém oleji, aby byly křupavé. Po usmažení je osolíme a podáváme jako přílohu nebo s dipem.
Recept na Domácí křupavé hranolky
Nejoblíbenější příloha – křupavé bramborové hranolky a snadný recept na přípravu.
Potřebné vybavení
- Hluboká pánev
Suroviny
- Brambory – 7 ks (velké)
- Sůl – 1 polévková lžíce
- Slunečnicový olej – 500 ml
Postup
- 7 velkých brambor oloupeme, zbavíme nečistot a nakrájíme svisle na hranolky.
- Hranolky ponoříme do vody a necháme 20 minut odstát, a to skrz vyplavení přebytečného škrobu.
- Během 20 min občas hranolky promícháme.
- Po 20 minutách vycedíme vodu a necháme důkladně osušit pomocí čisté utěrky.
- Sušíme tak, že na jednu polovinu utěrky naskládáme hranolky a druhou polovinou je přikryjeme.
- Do rendlíku dále půl litru oleje a rozpálíme.
- Do rozpáleného oleje poté vkládáme hranolky, které pečeme zhruba 4 minuty (celkové množství je lepší vložit na více částí, a to kvůli důkladnějšímu opečení).
- Po 4 minutách vyndáme hranolky do cedníku, 1 minutu necháme mimo olej, a poté znovu vložíme do oleje.
- Toto dvojité smažení způsobí lepší propečení a křupavost.
- Po usmažení všech hranolek je vložíme do větší mísy, přidáme sůl, a v míse prohazujeme, aby se hranolky obalily a osolily.
- Hranolky lze podávat jako přílohu, nebo jen s jakýmkoliv dipem.
Nejlepší recepty z kuchyně
Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší recepty z kuchyně!