5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Připravte si zdravý zeleninový salát do zásoby pomocí jednoduchého receptu. Tento zavařovaný salát je plný čerstvých rajčat, okurek, paprik a dalších ingrediencí, které společně vytvoří lahodnou kombinaci chutí. Skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a čerstvé zeleniny po celý rok.

Každé léto ho připravuji již deset let a vždy se těším na jeho svěží chuť i v zimě. Tento recept je nejen chutný, ale také zdravý a umožňuje vám využít čerstvou zeleninu v době kdy je jí všude dostatek tak, aby jste jí měli po ruce i v chladných měsících. Proces přípravy začíná krájením okurek, rajčat, papriky, cibule, česneku, kopru a petrželky, které se promíchají se solí a slunečnicovým olejem. Po přidání bazalky necháme směs odležet, aby se propojily chutě. Připravená zelenina se pak rozdělí do čistých zavařovacích sklenic, přidá se cukr a ocet a sklenice se pevně uzavřou. Sterilizace v hrnci zajistí, že salát vydrží po celý rok. Po sterilizaci sklenice necháme vychladnout a skladujeme na tmavém a chladném místě.

TIP: přidejte se do skupiny s inspiracemi na Nejlepší recepty z kuchyně

Zavařovaný zeleninový salát můžete dále vylepšit

  • Černý pepř: Přidejte několik celých kuliček černého pepře do každé sklenice pro jemný pikantní nádech.
  • Hořčičné semínko: Pár hořčičných semínek dodá salátu mírně štiplavou chuť a zvýrazní jeho aroma.
  • Koriandr: Několik semínek koriandru může salátu dodat exotický nádech.
  • Chilli papričky: Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte nakrájené chilli papričky pro zvýraznění chuti.
  • Kysané zelí: Přidejte trochu kysaného zelí do salátu pro fermentovanou chuť a probiotické vlastnosti.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Promíchání salátu

Recept na domácí zavařovaný zeleninový salát

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 3 hodiny 30 minut
Čas vaření 45 minut
Doba odpočinku 1 hodina
Celkový čas 5 hodiny 15 minut
Porcí 6 porcí
Připravte si lahodný zavařovaný zeleninový salát, ideální pro zimní měsíce

Potřebné vybavení

  • Zavařovací sklenice
  • Hrnec

Suroviny

  • 2,5 kilogramu rajčat
  • 1 kilogram okurek
  • 700 gramů papriky
  • 700 gramů cibule
  • 40 gramů česneku
  • 30 gramů kopru
  • 30 gramů petrželky
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 150 mililitrů slunečnicového oleje
  • 30-40 gramů bazalky
  • 1 ½ lžičky cukru (na každou sklenici)
  • 1 ½ lžičky 9% octa (na každou sklenici)

Postup 

  • Rajčata a okurky důkladně omyjte a namočte je na 3 hodiny do studené vody. Poté je osušte a nakrájejte.
    Krájení rajčat

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Příprava rajčat na salát

  • Papriky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
    Krájení papriky

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Příprava papriky na salát

  • Kopr, petrželku a bazalku také opláchněte a jemně nasekejte.
    Krájení bylinek

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Příprava bylinek na salát

  • Všechnu připravenou zeleninu vložte do velké mísy.
    Míchání salátu na zavaření

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Příprava salátu na plnění do sklenic

  • Přidejte 2 polévkové lžíce soli a 150 mililitrů slunečnicového oleje. Vše dobře promíchejte.
  • Přidejte nasekanou bazalku a znovu důkladně promíchejte. Nechte směs odležet 1 hodinu, aby se chutě prolnuly.
  • Po 30 minutách směs znovu promíchejte.
  • Připravte si čisté zavařovací sklenice (například 1,5 litrové sklenice). Ujistěte se, že jsou sterilizované a připravené k použití.
  • Do sklenic rozdělte zeleninovou směs, mírně ji přitlačte, aby se uvolnila šťáva.
    Plnění sklenic připraveným salátem

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Naplnění sklenic zeleninou

  • Na každou 1,5 litrovou sklenici přidejte 1 ½ lžičky cukru a 1 ½ lžičky 9% octa.
    Zálivka na salát

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Sklenice naplněné salátem

  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Na dno velkého hrnce položte ručník, aby se sklenice nedotýkaly přímo dna a nerozbily se.
  • Sklenice vložte do hrnce a dolijte studenou vodou, aby byly sklenice ponořené.
    Zavařování ve vodě

    Zdroj obrázku: Schneller Koch, Zavařování sklenic se salátem

  • Přiveďte vodu k varu, poté mírně snižte teplotu a sterilizujte 45 minut (pro 1 litrové sklenice stačí 35 minut).
  • Po sterilizaci sklenice opatrně vyjměte a přikryjte utěrkou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Zavařené sklenice skladujte na tmavém a chladném místě. Salát vydrží až 1 rok.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Salát
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cibule, okurka, paprika, řajčata, sterilizace, zavařený zeleninový salát, zavařování



5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest