Slanou roládu připravíte na sto způsobů a receptů, vždy koneckonců záleží hlavně na přidaných surovinách. V tuzemské gastronomii nejsou o nic méně oblíbené, než rolády sladké. Slaná roláda má své místo jak u rodinné večeře, ke svačině nebo jako vydatný a chutný předkrm. Hodí se prostě pro různé příležitosti a nikdo jí nepohrdne. Slaná roláda má tu výhodu, že ji snadno upečené v mnoha variacích od masových, po veganské nebo sýrové. Také roládu připravíte dopředu a dobře uchováte v lednici. Před podáváním ji pouze ohřejete ideálně v troubě a je jako čerstvá.

Tento lahodný předkrm kombinuje křupavost listového těsta s jemnou krémovostí zakysané smetany a mozzarelly, doplněnou o intenzivní chuť sušených rajčat a čerstvost kopru. Roláda se peče dozlatova, což jí dodává neodolatelnou křupavou strukturu, zatímco náplň z česneku, nakládaných okurek a koření poskytuje dokonalý kontrast chutí. Sezamová semínka na povrchu dodávají nejen estetický dojem, ale i další vrstvu textury.

Recept na slanou roládu z listového těsta

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 300 g listového těsta
  • 4 vejce
  • 500 ml vody
  • 100 g mozzarelly
  • 120 g sušených rajčat
  • 30 g kopru
  • 40 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • sezamová semínka
  • 200 g majonézy
  • 15 g kečupu
  • 15 g hořčice
  • ocet
  • 1 nakládaná okurka
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Listové těsto si rozválíme nebo nejlépe koupíme již vyválené chlazené těsto.

2. Dáme si vařit 3 vejce do 500 ml vody a vaříme 10 minut.

3. Vejce oloupeme a do misky nastrouháme na hrubém struhadle.

4. Dále nastrouháme mozzarellu a nasekáme čerstvý kopr.

5. Nakrájíme si sušená rajčata a prolisujeme nebo nastrouháme česnek.

Nakrájíme si sušená rajčata a prolisujeme nebo nastrouháme česnek.
Zdroj obrázku: Appetizing.tv-Baking Recipes, Nakrájíme si sušená rajčata a prolisujeme nebo nastrouháme česnek.

6. Přidáme zakysanou smetanu a nyní vše dobře promícháme.

7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.

8. Směs rovnoměrně rozetřeme po plátu listového těsta a to zarolujeme rolády.

Směs rovnoměrně rozetřeme po plátu listového těsta a to zarolujeme rolády.
Zdroj obrázku: Appetizing.tv-Baking Recipes, Směs rovnoměrně rozetřeme po plátu listového těsta a to zarolujeme rolády.

9. Konce rolády ohneme, aby směs nevytekla ven a roládu dáme na plech.

10. Roládu pomažeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky.

Roládu pomažeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky.
Zdroj obrázku: Appetizing.tv-Baking Recipes, Roládu pomažeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky.

11. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut dozlatova a mezitím si připravíme dip.

12. V čisté misce smícháme majonézu, kečup, hořčici, ocet, nastrouhanou nakládanou okurku a osolíme, opepříme.

13. Vše důkladně promícháme a podáváme k hotové roládě.

Vše důkladně promícháme a podáváme k hotové roládě.
Zdroj obrázku: Appetizing.tv-Baking Recipes, Vše důkladně promícháme a podáváme k hotové roládě.

Původ slané rolády

Slaná roláda je mnoha variantách známá po celém světě. V Německu jako “Hackbraten” nebo v Itálii jako “Polpettone”. V USA ji říkají “Meatloaf”, zde je velmi oblíbená. Z různých variací vám doporučujeme vyzkoušet slanou roládu z lososa nebo mořských plodů. Okamžitě ucítíte vánek svěžího moře.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest