Slanou roládu připravíte na sto způsobů a receptů, vždy koneckonců záleží hlavně na přidaných surovinách. V tuzemské gastronomii nejsou o nic méně oblíbené, než rolády sladké. Slaná roláda má své místo jak u rodinné večeře, ke svačině nebo jako vydatný a chutný předkrm. Hodí se prostě pro různé příležitosti a nikdo jí nepohrdne. Slaná roláda má tu výhodu, že ji snadno upečené v mnoha variacích od masových, po veganské nebo sýrové. Také roládu připravíte dopředu a dobře uchováte v lednici. Před podáváním ji pouze ohřejete ideálně v troubě a je jako čerstvá.
Tento lahodný předkrm kombinuje křupavost listového těsta s jemnou krémovostí zakysané smetany a mozzarelly, doplněnou o intenzivní chuť sušených rajčat a čerstvost kopru. Roláda se peče dozlatova, což jí dodává neodolatelnou křupavou strukturu, zatímco náplň z česneku, nakládaných okurek a koření poskytuje dokonalý kontrast chutí. Sezamová semínka na povrchu dodávají nejen estetický dojem, ale i další vrstvu textury.
Recept na slanou roládu z listového těsta
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 300 g listového těsta
- 4 vejce
- 500 ml vody
- 100 g mozzarelly
- 120 g sušených rajčat
- 30 g kopru
- 40 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- sezamová semínka
- 200 g majonézy
- 15 g kečupu
- 15 g hořčice
- ocet
- 1 nakládaná okurka
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Listové těsto si rozválíme nebo nejlépe koupíme již vyválené chlazené těsto.
2. Dáme si vařit 3 vejce do 500 ml vody a vaříme 10 minut.
3. Vejce oloupeme a do misky nastrouháme na hrubém struhadle.
4. Dále nastrouháme mozzarellu a nasekáme čerstvý kopr.
5. Nakrájíme si sušená rajčata a prolisujeme nebo nastrouháme česnek.
6. Přidáme zakysanou smetanu a nyní vše dobře promícháme.
7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
8. Směs rovnoměrně rozetřeme po plátu listového těsta a to zarolujeme rolády.
9. Konce rolády ohneme, aby směs nevytekla ven a roládu dáme na plech.
10. Roládu pomažeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky.
11. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut dozlatova a mezitím si připravíme dip.
12. V čisté misce smícháme majonézu, kečup, hořčici, ocet, nastrouhanou nakládanou okurku a osolíme, opepříme.
13. Vše důkladně promícháme a podáváme k hotové roládě.
Původ slané rolády
Slaná roláda je mnoha variantách známá po celém světě. V Německu jako “Hackbraten” nebo v Itálii jako “Polpettone”. V USA ji říkají “Meatloaf”, zde je velmi oblíbená. Z různých variací vám doporučujeme vyzkoušet slanou roládu z lososa nebo mořských plodů. Okamžitě ucítíte vánek svěžího moře.