Každý z nás má doma nějaký ten recept, které nikdy nezklame. Ať už je to babiččin jablečný závin nebo tradiční bábovka, vždy máme po ruce něco, co víme že bude jistota. Dovolte mi, abych vám představila jeden z oblíbených pokladů, o který se s námi podělila paní Jaroslava F., je to Prošívaná deka. Prošívaná deka je koláč, kde spojení jednoduchosti a elegance, vytvoří dokonalou harmonii.
Příprava prošívané deky je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo má trochu času. Nejlepší na tom všem je, že základní ingredience máte pravděpodobně už doma. Těsto je jemné a vláčné, a když se propojí s tvarohovým překvapením, vytvoří dokonalou kombinaci. Nyní si ukážeme, jak na to, abyste si tento dezert mohli připravit i vy doma.
Recept s námi sdílela paní Jaroslava F. na skupině Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně
Recept na Prošívanou deku
Potřebné suroviny na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Potřebné suroviny na náplň:
- 1 Vanilkový pudink uvařený v 0,5 litru mléka
- 2 měkké tvarohy
Postup:
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 190 stupňů (bez horkovzduchu, s horkovzduchem 170 stupňů).
2. Uvaříme si vanilkový pudink dle návodu na obalu. Pudink necháme vychladnout.
3. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse. Těsto vylijeme na připravený plech (pekáčku) vyložený pečícím papírem.
4. Do vychlazeného pudinku, ale ne do ztuhlého, vmícháme měkké tvarohy. Dle chuti případně dosladíme.
5. Na těsto v plechu nyní nastříkáme pomocí cukrářského sáčku pudinkovo-tvarohovou náplň.
6. Nyní koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Průběžně koláč kontroluje, každá trouba peče jinak.
Hotový koláč necháme vychladit a před servírování pomoučníme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.