Indiánky z piškotového těsta s pudinkem jsou dezert, který evokuje nostalgii a vzpomínky na dětství. Tento staročeský dezert s nadýchaným piškotem a jemným pudinkem ve dvou variantách je klasikou české cukrářské tradice. Indiánky jsou nejen lahodné, ale také zabaví během přípravy. Každý krok tohoto receptu vás přenese zpět do dětství, kdy jste možná sami tento dezert ochutnávali na oslavách, v cukrárně nebo doma od babičky. Jsou to malé kousky radosti, které nejen vypadají krásně na talíři, ale také lahodí všem smyslům. Jemný piškot kontrastuje s krémovou pudinkovou náplní a hořkost čokoládové polevy dokonale doplňuje sladkost celého dezertu.
Recept na indiánky
Délka pečení v troubě pouze 10 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g mouky
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 125 g másla
- 5 lžic cukru
- 1 lžíce kakaa
Poleva:
- hořká kvalitní čokoláda
Postup přípravy těsta
1. V míse si vyšleháme 4 bílky s 60 g cukru do tuhého sněhu a v jiné míse vyšleháme 4 žloutky s 60 g cukru do světlé hmoty.
2. Nyní stěrkou postupně žloutkovou směs zapracujeme do bílkového sněhu.
3. Smícháme si mouku s práškem do pečiva a tuto suchou směs zapracujeme do vaječné směsi a vypracujeme hladké těsto. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
4. Tekuté těsto vložíme do cukrářského sáčku nebo sáčku s dírou v rohu a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme základ indiánků. V podstatě vždy uděláme 2 proužky nebo hady těsně u sebe (II>O) a ty se následně spečou k sobě.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 – 10 minut.
6. Mezitím si smícháme v čisté míse 2 sáčky vanilkového pudinku s cukrem a do hrnce si nalejeme mléko, které zahřejeme k bodu varu.
7. Trochu zahřátého mléka nalejeme do pudinkové směsi s cukrem a vypracujeme bezhrudkovou hmotu.
8. Tuto vanilkovou hmotu nalejeme do mléka v hrnci a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.
9. Hotový pudink dáme zchladnout a mezitím si v misce vyšleháme máslo.
10. Vychladnutý puding prošleháme a nyní do něj postupně po lžících zašleháme máslo.
11. Tento krém vložíme do sáčku a na plochou stranu poloviny piškotových indiánků naneseme vrstvu krému.
12. Zakryjeme druhou polovinou piškotů a na vrch těchto piškotů naneseme vždy do poloviny tento krém.
13. Do zbytku krému nasypeme kakao a dobře ho zapracujeme.
14. Na druhou polovinu indiánků naneseme kakaový krém.
15. Nakonec polejeme rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Prohlédněte si další recepty na Vánoční cukroví a zajímavé inspirace na cukroví, které třeba ještě neznáte.
Jak dlouho už je s námi piškotové těsto?
Piškotové těsto má dlouhou historii, která sahá až do 16. století, kdy bylo poprvé zaznamenáno v italské kuchyni. Tento typ těsta se objevil ve dvoře Kateřiny Medicejské, která pocházela z vlivné florentské rodiny Medici. Když se Kateřina vdala za francouzského krále Jindřicha II., přivezla s sebou italské kuchaře, kteří na francouzský dvůr přinesli nové techniky a recepty, včetně piškotového těsta.